WIJDEMEERSE WEBKRANT
Verbod Palingroken?
Kortenhoef, za 15 augustus 2009

De Stichting Wakker Dier deed gisteren een oproep op de gemeente Kortenhoef om het NK Palingroken in Kortenhoef te verbieden.

Op de website van Wakker Dier staat een bericht dat opent met een vlammend protest tegen de Nederlandse Kampioenschappen Palingroken, die al sinds jaar en dag in Kortenhoef worden gehouden.

Wakker Dier

Er staat: "Wakker Dier wil een verbod op het Nederlands Kampioenschap palingroken. Dit evenement vindt op 5 september plaats in Kortenhoef. Paling komt op gruwelijke wijze aan zijn eind en is één van de meest bedreigde vissoorten ter wereld. Wakker Dier schrijft een brandbrief aan de gemeente Kortenhoef om de kampioenschappen binnen haar gemeente een halt toe te roepen. Ook eist Wakker Dier een landelijk verbod bij minister Verburg."

Gemeente

In de G&E verklaart Loco-burgemeester Betske van Henten vandaag dat er nooit eerder een verzoek om een verbod op het NK Palingroken is binnengekomen, noch dat er ooit enige politieke discussie over gevoerd is. Het NK Palingroken, de Braderie en de Gondelvaart vormen een drie-eenheid van evenementen die altijd vredig en zonder enig probleem verloopt. Een eventueel verbod zou volgens haar uit Den Haag moeten komen. De gemeente Wijdemeren (waar Kortenhoef deel van uit maakt) is geen partij in deze kwestie volgens haar.

Vechtplassen Palingrook Commissie

De voorzitter van de VPC, die het NKP organiseert, Yvonne van den Brand, is nogal verbaasd over de ophef. Er is nog nooit een levende paling in Kortenhoef aangevoerd voor het NKP. Wel verklaart zij dat de VPC altijd iniatieven zal steunen die de diervriendelijkheid ten goede komen.

Historie

Het is niet juist dat er op het gemeentehuis nooit een protest tegen het kampioenschap is binnengekomen. In mei 2001 protesteerde Rob Kloosterman namens een vijftal dierenbeschermingsorganisaties tegen het NK Palingroken. Het NK Palingroken was altijd in Kortenhoef gehouden. Daarna was het even niet. In 2001 werd de traditie in ere hersteld, mede dankzij de inspanningen van burgemeester Wim Kozijn. Dat was het moment dat er vanuit Natuurbeschermingskringen protest kwam. Ook de Stichting Wakker Dier, die nu protesteert, timmerde toen aan de weg.

Lees ook:

Bezwaar tegen Palingroken
Palingroken gaat door
Palingroken: tegenstander
Humaan
Varia 1

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
27 gr.
windkr. 4