WIJDEMEERSE WEBKRANT
Carillon moet wachten
Nederhorst den Berg, vr 3 april 2009

Het carillon, dat aan het gemeentehuis van Nederhorst hing, is opgeslagen en moet een mooi plekje krijgen. Dat kan echter niet door het bestemmingsplan.

Ooit schonk de ondernemersverenging Nederhorst de gemeente een carillon dat aan de gevel van het gemeentehuis hing. Na de herindeling ging het gemeentehuis in de verkoop en werd het carillon tijdelijk opgeslagen. Het Ondernemers Collectief Wijdemeren, de opvolger van de Bergse ondernemersverenging, probeert het carillon weer een mooie plek te geven. Maar dat lukt niet erg, zo bleek gisteren tijdens een vergadering van het OCW.


OCW voorzitter Jan Goudberg.

Een paar jaar wachten

Architect Colenbrander maakte een ontwerp waarin de klokkenstoel opgehangen kon worden. Het bestuur van het OCW trad in overleg met de gemeente over de plaatsing van het carillon. Dat liep op een teleurstelling uit. Volgens het bestemmingsplan is het ontwerp veertig centimeter te hoog. Volgens de, over dit slepende onderwerp wat moedeloze, voorzitter Jan Goudberg van het OCW, deelde de gemeente mee dat er nog enkele jaren gewacht moet worden tot het nieuwe bestemmingsplan klaar is.

Architect Colenbrander stelde voor het ontwerp met veertig centimer te verlagen. Uit de zaal kwam de reactie dat er vrijwilligers klaar staan om aan de klus te beginnnen, maar dat de animo op deze manier flink bekoelt. Het OCW gaat de kwestie opnieuw bij de gemeente proberen aan te kaarten. Dat wordt extra bemoeilijkt omdat de bedrijfscontactambtenaar vertrokken is en de verantwoordelijke wethouder nieuw is en zich nog aan het inwerken is.

Bouwleges ooievaarsnest

De kwestie doet enigszins denken aan de bouw van een ooievaarsnest in Ankeveen in 2006. Enthousiaste vrijwilligers wilden met eigen materialen een ooievaarsnest bouwen ter vervanging van een krakkemikkig oud nest. Voor de zekerheid, om ellende te vorkomen, werd de bouw aangemeld bij de gemeente. Die reageerde prompt. Er dwarrelde een rekening van € 303 voor bouwleges op de mat van de vrijwilligers. Toen dit tijdens de dorpsavond in Ankeveen op 28 september 2006 aan de orde kwam was de verbazing, ook van burgemeester Don Bijl, groot. Er werd onderzoek ingesteld naar de kwestie. Hoe het afliep weten wij niet.

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
19 gr.
windkr. 2