persbericht
Nieuwe Natuur in Hollands Ankeveense Polder
In deze polder worden eentonige moerasbossen weggehaald en uitgebaggerd zodat weer ondiepe waterplassen ontstaan die op elkaar aangesloten worden. Hiermee wordt een gezonder watersysteem gecreëerd waar weer nieuwe plantensoorten kunnen groeien.
Het buitengebied van Ankeveen maakt deel uit van een van de meest karakteristieke laagveengebieden van Nederland. Zonder ingrijpen groeien de gebieden steeds verder dicht. Plantensoorten die hier van nature voortkwamen zijn verdwenen. Gezonde laagveengebieden zijn, ook internationaal gezien, belangrijk als leefgebied voor vele planten en dieren. De aanwijzing door de overheid van de Oostelijke Vechtplassen als Natura2000 gebied onderstreept dit belang nog eens. Door in 2008 en 2009 moerasbos te verwijderen en deze petgaten opnieuw uit te baggeren wordt het leefgebied voor de diverse planten en dieren zoals libellen, vleermuizen, vele vogels en reeën hersteld.
Naast dat er natuur hersteld wordt, wordt er ook natuur ontwikkeld. Het landschap in de polder kent subtiele hoogteverschillen. Dat komt doordat er twee pleistocene dekzandruggen dwars over de structuur van de weilanden liggen. Het deel tussen deze twee lagen wordt uitgegraven, waarmee een geul ontstaat die zich voedt met kwalitatief goed water. De oorspronkelijke zandlaag komt zo weer aan de oppervlakte.
De Hollands Ankeveense Polder vervult een belangrijke functie in de ecologische hoofdstructuur. In de Vechtstreek bestaat die ecologische hoofdstructuur uit een samenhangend stelsel van natuurgebieden en de bijbehorende verbindingszones.
Dit inrichtingsproject is de eerste in rij van verschillende projecten die de natuurkwaliteit verbeteren in de Vechtstreek.
Zo wordt een prachtig deel van het Groene Hart van Nederland weer een afwisselend landschap met ruimte voor planten en dieren. |