WIJDEMEERSE WEBKRANT
Nescio Lezing Kortenhoef
Kortenhoef, vr 10 oktober 2008

In het kader van het Jaarthema van de OSG "Eeuwig leven" wordt op 19 oktober de tweede lezing rond dit onderwerp gehouden.

persbericht

Nescio-lezing annex Koffieconcert i.s.m. het VU Podium
Zondag 19 oktober

In het kader van het Jaarthema van de OSG "Eeuwig leven" wordt op 19 oktober de tweede lezing rond dit onderwerp gehouden. Na Prof. Martien Brinkman zal nu Mevr. Ruth Schopenhauer verschillende overgangsrituelen behandelen. Later volgen nog lezingen rond dit thema over de zienswijze binnen diverse godsdiensten. Ook het eeuwig leven in de (beeldende) kunst zal aan de orde komen. Kortom , een boeiend programma.

Titel van de lezing : " Overgangsrituelen"
Spreker : Ruth Schopenhauer.

Wat aan de orde komt:

Hoe gaan ernstig zieken en hun familie (geconfronteerd met eindigheid)over het algemeen om met ideeën over leven en dood, en/of leven na de dood? In hoeverre kunnen ideeën, geloof, vertrouwen een steun zijn? Welk samenspel is er tussen lichaam en geest? Welke rituelen spelen een rol? Maar ook: hoe kunnen we als familie/medemens daarbij van betekenis zijn en wat moeten we vooral laten.

Ruth Schopenhauer is als verpleegkundige verbonden aan de familiekamer van een oncologieafdeling in het VU-ziekenhuis. De kamer is een ondersteuningspunt voor familie en naasten van de ernstig zieke patiënt. Vaak komt de patiënt mee (even andere sfeer) en dan vinden soms bijzondere gesprekken plaats.

De kamer is laagdrempelig; Ruth heeft tijd en ruimte om te luisteren en eventueel dóór te vragen daar waar het voor familie soms lastig is.

Ruth had voor de periode in de VU had een eigen bedrijfje in de thuiszorg, waarbij ook veel terminale zorg werd verleend. Het heeft haar altijd geboeid hoe mensen omgaan met afscheid en verlies rondom sterven.

Concert : Anoek Brokaar , viool en Frank Oppedijk, vleugel

Anoek en Frank twee jonge musici, die al vaker meewerkten aan de Nesciolezingen. Zij zijn beiden in de eindfase van hun Conservatoriumopleiding en wonnen prijzen op het Pr. Christina Concours. Zo konden zij masterclasses volgen in binnen- en buitenland.

Vandaag spelen zij:

Haydn , Sonate voor piano in g-klein.
moderato, allegro
Bach-busoni, Toccata en fuga in D-klein.
Frank Oppedijk, vleugel

Beethoven, Sonate op. Nr. 3 in G,
Allegro assai, tempo di menuetto, allegro vivace.
Anoek Brokaar, viool en Frank Oppedijk, vleugel.

Plaats en tijd

Aanvang : 11.00 uur Toegangsprijs : € 6,00
Plaats : Oude Kerkje aan de Kortenhoefsedijk 168
Kortenhoef

Volgende lezing op 16 november door rabbijn Dr. Tzvi Marx over de Joodse visie op eeuwig leven.

Oecumenische Streekgemeente Oude Kerkje a/d/ Dijk in Kortenhoef

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
16 gr.
windkr. 2