WIJDEMEERSE WEBKRANT
Knotwilgen beschermen?
Nederhorst den Berg , ma 24 maart 2008

Hilbrand Korver licht het probleem met de bomenverordening en de boswet toe. Hoe dan ook vindt hij dat er niet gekapt had moeten worden op de Hinderdam.


Oude knotwilgen.

Tijdens de commissiebehandeling toonde Hilbrand Korver foto's om het verschil te laten zien tussen een knot, een gewone populier en een wilg. En het verschil tussen een boompje van 2 jaar en een knotwilg van 120 jaar, die van binnen helemaal hol en rot is, maar daardoor plaats biedt aan uilen, eenden, vleermuizen, etc.

ingezonden brief

Beste Rik,

Hierbij een kleine correctie op hetgeen in de Gooi stond en wat nu ook hier in je bijdrage staat:

Het gaat over knotwilgen met een diameter van meer dan 40 cm en niet
een omtrek van 40 cm. De opsporingsambtenaar van de provincie is langs geweest op de Hinderdam. Deze had de dag daarvoor juristen laten kijken naar de regeling voor knotwilgen, deze waren er achter gekomen, dat in het gebied dat onder de boswet valt, geen beschermingsregels opgenomen mogen worden voor wilgen en populieren, uitgezonderd knotbomen. Hiervoor mag de provincie of de gemeente wel beschermend beleid maken.

Dus de gemeente Wijdemeren hoeft voor knotwilgen en knotpopulieren alleen maar de bomenverordening uit te breiden tot het gebied dat onder de Boswet valt .Deze ambtenaar was er ook achter gekomen dat geen enkele provincie zo'n regeling heeft.

Het feit dat de knotwilgen aan de Hinderdam niet beschermd waren door de Boswet wil natuurlijk niet zeggen dat de Gemeente ze zomaar om mag hakken als goede verzorger van het openbare groen.

Groeten,

Hilbrand Korver
Fractievoorzitter GroenLinks

bron
ing. brief
foto
ing. brief
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
natte sneeuw
6 gr.
windkr. 2