WIJDEMEERSE WEBKRANT
Integriteitsbeleid doorgelicht
Wijdemeren, ma 19 mei 2008

De Rekenkamer van Wijdemeren heeft in een vorige week gepubliceerd rapport het gemeentelijk integriteitsbeleid doorlicht.

Onderstaand persbericht is uitgegeven door de Rekenkamer, niet door de gemeente. Het volledige rapport van de Rekenkamer, waarover gesproken wordt, is te vinden op de website van de gemeente (pdf).

persbericht

Rekenkamer Wijdemeren

REKENKAMERRAPPORT VRAAGT OM NIEUWE IMPULSEN VOOR INTEGRITEITSBELEID GEMEENTE WIJDEMEREN

Doet de gemeente Wijdemeren voldoende om de onkreukbaarheid, betrouwbaarheid en objectiviteit van bestuurders en ambtenaren te waarborgen? Op deze vraag geeft de Rekenkamercommissie Wijdemeren antwoord in een vorige week gepubliceerd rapport waarin zij het gemeentelijk integriteitsbeleid doorlicht. De commissie constateert dat de gemeente op de goede weg is met haar integriteitsbeleid, maar dat nieuwe initiatieven nodig zijn.

De Rekenkamercommissie constateert dat Wijdemeren in 2005 vooropliep met het formuleren van een reeks maatregelen ter voorkoming van integriteitsschendingen. Tot de maatregelen, die al van kracht werden voordat wettelijke voorschriften en landelijke bestuursafspraken daartoe verplichtten, behoren gedragscodes voor ambtenaren, collegeleden en raadsleden, registratie van nevenfuncties en financiële belangen ter voorkoming van belangenverstrengeling, het niet accepteren van relatiegeschenken en de screening van nieuw personeel.

De alertheid op mogelijke inbreuken op de integriteit is daardoor toegenomen, aldus de Rekenkamercommissie. In de loop van de tijd is echter de aandacht verslapt, waardoor een aantal voornemens niet is gerealiseerd en er een informatie-achterstand is ontstaan over landelijke ontwikkelingen op dit terrein. Bovendien is door het college niet voldaan aan haar rapportageverplichtingen aan de raad en zijn door de raad evenmin initiatieven genomen om verantwoording af te dwingen.

Teneinde de positieve ontwikkelingen vast te houden doet de Rekenkamercommissie aanbevelingen die moeten leiden tot een jaarlijkse verantwoording aan de raad over het gevoerde integriteitsbeleid, een beter toezicht op de beleidsuitvoering, alsmede een betere scholing van raadsleden en van medewerkers.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
14 gr.
windkr. 5