Voor de meerderheid van de raad is het onderzoek naar de kwestie Wim Neef, gedaan onder leiding van burgemeester Don Bijl, ruim voldoende.
Vanavond besprak de raad het voortijdig aftreden van wethouder Wim Neef en het onderzoek dat burgemeester Don Bijl en gemeentesecretaris Jan Visser deden naar het bedrag van € 58.000 dat op de rekening van wethouder Wim Neef gestort werd door de Franse compagnon van Koen Janmaat, bestuurslid van de SV 's-Graveland.
De Franse compagnon van Koen Janmaat maakte € 58.000 naar zijn Nederlandse partner over. De eerstgenoemde vergiste zich in de laatste twee cijfers van de bankrekening. Daarmee werd het de bankrekening van het bedrijf van wethouder Wim Neef, die tot zijn verrassing het bedrag op zijn rekening zag verschijnen. Hij overlegde met zijn bank en met zijn advocaat. Die raadden hem aan om het geld te parkeren in afwachting van de rechtmatige eigenaar. Dat deed hij. Na een jaar meldde Koen Janmaat zich als eigenaar. Neef stortte het geld terug naar hem.
Kwaadsprekerij
Burgemeester Don Bijl wist al vanaf februari dat de kwestie speelde en startte een onderzoek. Geen benadeling van de gemeente, geen inbreuk op de integriteit van de wethouder. Dat is de uitkomst van het onderzoek dat burgemeester Don Bijl en gemeentesecretaris Jan Visser uitvoerden. Burgemeester Don Bijl sprak in dit verband over "kwaadsprekerij". Hij verklaarde dat wethouders en raadsleden "een zorgvuldige bejegening" dienen te krijgen.
In het fractievoorzittersoverleg van 28 april werden de resultaten van het onderzoek bekendgemaakt aan de fractievoorzitters. Twee fractievoorzitters, die van DBL en van DBW, vonden dat het onderzoek niet diepgaand genoeg was geweest. Voor Wim Neef was dat reden om zijn vertrek, dat op 1 juli zou plaatsvinden, per direct (1 mei) in te laten gaan. Was het een goed onderzoek, of niet. Dat ws de inzet van de extra raad van vanavond.
Raad niet nodig Burgemeester Don Bijl gaf een overzicht van het door hem geleide onderzoek. Er werden gesprekken gevoerd en er werden documenten en bankafschriften bekeken. De conclusie was dat Wim Neef in geen enkel opzicht zijn plichten ten op zichte van Wijdemeren verzaakt heeft. Betske van Henten (CDA), Michiel van Balen (VVD), Hilbrand Korver (GL) en Kees Bosdijk (PvdA) ondersteunden de conclusies van burgemeester Don Bijl. Zij vonden dat er eigenlijk helemaal geen extra raadsvergadering nodig was. Allen waren van mening dat de schuld van het voortijdige vertrek van Neef bij de beide DB's lag. Diverse fracties lieten meewegen in hun oordeel dat de belanghebende, Koen Janmaat, ook tevreden is met de uitkomst van het onderzoek.
Geruchtenstroom
Jaap van Waveren (DBL) gaf een chronologisch overzicht van de loop van de gebeurtenissen. Hij verklaarde later op de hoogte te zijn gesteld dan de andere fractievoorzitters. Voorts wees hij op de geruchtenstroom in Wijdemeren. Hij had liever gezien dat er direct openheid van zaken was gegeven. DBL ontkende dat er een relatie lag tussen het voortijidge vertrek van Neef en hun opstelling. Op de inhoud van het persbericht van de gemeente had hij forse kritiek, omdat ook daarin een directe relatie werd gelegd tussen de opstelling van de DB partijen en het vertrek van Neef.
Vertrouwelijkheid
Het fractievoorzittersoverleg over de kwestie was vertrouwelijk. Opmerkelijk vond Van Waveren het dan ook dat hij bij thuiskomst van het overleg direct gebeld was door Herman Stuijver, journalist van de lokale bladen. Die was op zijn beurt al gebeld door enkele coalitiepartijen, om te checken of Stuijver de inhoud van bepaalde geruchten aan Jaap van Waveren had verteld. Van Waveren had de inhoud van de geruchten tijdens het fractievoorzittersoverleg ingebracht om de reactie daarop te horen. Daarmee toonde Van Waveren aan, zonder de namen van de betrokkenen te noemen, dat de vertrouwlijkheid van het fractievoorzittersoverleg binnen enkele minuten al geschonden was.
Hij vroeg burgemeester Don Bijl een oordeel te geven over deze schending van de vertrouwelijkheid en maatregelen te nemen. Burgemeester Don Bijl gaf Van Waveren hierin volkomen gelijk. Hij betreurde deze gang van zaken zeer. Hij wees erop dat vertrouwelijkheid moet blijven bestaan tot deze formeel opgeheven wordt. Omdat hij niet kon nagaan wie er gebeld en gelekt hadden kon hij geen maatregelen nemen. Hij verklaarde wel expliciet dat noch Van Waveren (DBL), noch Voigt (DBW) de vertrouwelijkheid hadden geschonden.
Onderzoek onvoldoende René Voigt (DBW) had andere overwegingen om de resultaten van het onderzoek af te wijzen. Hij miste verklaringen van de bank en de advocaat van Neef. Voigt benadrukte dat DBW niemand beschuldigd heeft. Wel verklaarde hij de aard en diepgang van het onderzoek niet genoeg te vinden om enige conclusie te kunnen trekken inzake de vraag of er al dan niet sprake was van laakbaar handelen door Wim Neef. Hij had graag schriftelijke stukken gezien waaruit zonneklaar bleek wat er aan de hand was en welke adviezen de bank en de advocaat van Neef hadden gegeven. Voor Hilbrand Korver (GL) was dat reden om Voigt erop te wijzen dat het om een privézaak gaat en het dus logisch was dat de bank geen schriftelijke verklaringen geeft.
Aangeslagen
Uit bijdragen van burgemeester Don Bijl en fractievoorzitter Betske van Henten (CDA) bleek dat wethouder Wim Neef en zijn echtgenote zeer aangeslagen waren door de kwestie. Na het fractievoorzittersoverleg gingen beiden samen naar het huis van Neef om hem de uitkomst mede te delen. Omdat er geen unanimiteit was in de acceptatie van de onderzoeksresultaten besloot Neef daarop om per direct te stoppen met zijn werk.
Het hele debat duurde ongeveer anderhalf uur. Coalitie en oppositie kwamen daarin niet tot elkaar. Bij tijd en wijle was het debat lastig te volgen omdat er verwezen werd naar zaken die in de vertrouwelijkheid gezegd of getoond waren. Ook moest burgemeester Bijl soms passen, "omdat ik niet alles kan vertellen".
|