WIJDEMEERSE WEBKRANT
Nesciolezing 18 mei
Kortenhoef, di 13 mei 2008

Prof. Dr. Michiel Korthals houdt een lezing over "Over heet, droog, koud en nat. Kan de vier elementenleer de radeloze eter iets leren over goede voeding?"

persbericht

Nesciolezing annex koffieconcert
Oude Kerkje aan de Dijk
Oecumenische Streekgemeente Kortenhoef

Prof. Dr. Michiel Korthals houdt op 18 mei een lezing over "Over heet, droog, koud en nat. Kan de vier elementenleer de radeloze eter iets leren over goede voeding?"

De huidige voedingsindustrie lijkt steeds meer het vertrouwen van de consumenten op de proef te stellen met nepdrankjes en dwaze keurmerken. Een komkommer krijgt geen "ik kies bewust" keurmerk, maar een zout Cup-a-soupje wel. Dieren worden op grote schaal niet goed behandeld; Supermarktconcerns doen veel te veel zout in vlees en andere bewerkte producten. Naar de milieukosten wordt nauwelijks gekeken. De voedingswetenschappen produceren tegenstrijdige uitkomsten en lijken nog lang niet rijp om gedegen informatie te geven.

Hoe moeten moderne consumenten een verantwoorde keuze maken?

De vroeger dominante leer van de vier elementen spreekt over eenheid van lichaam en geest; over de voor ieder belangrijke balans van bewegen, slaap, werk en genot.

Is deze benadering in het begin van de zeventiende eeuw niet te snel overboord gezet?

Korthals zal zijn reflectie larderen met (eigen) gedichten.

Prof M. Korthals is werkzaam bij de leerstoel Toegepaste Filosofie van de Universiteit van Wageningen en richt zich op ethische kwesties in verband met milieu, natuur, dier, voeding en landbouw.

Concert : Esther Burgstra , sopraan en David Bollen, pianist

Esther Burgstra heeft vanaf haar zesde jaar in verschillende koren gezongen, met een zeer uiteenlopend repertoire. Na een aantal jaren lessen te hebben gevolgd bij Maria Rondèl is zij in 2001 begonnen met haar studie zang aan het conservatorium in Alkmaar, tevens bij Maria Rondèl. Zij vervolgde haar studie aan Het Utrechts Conservatorium bij Pierre Mak en Charlotte Margiono, waar zij in 2006 haar Bachelor diploma haalde. In juni 2008 zal zij afstuderen voor haar Master diploma. Tevens volgde zij masterclasses bij Maarten Koningsberger, Tom Sol, Kurt Equiluz, Marcel Beekman, Ann Murray en werkt zij met David Bollen. Regelmatig verleent Esther medewerking aan concerten als soliste en zong zij 4 jaar als remplaçant bij Het Groot Omroepkoor. Op dit moment concentreert zij zich op het zingen in kleinere ensembles, zoals Armilar en het Boboli-ensemble waar zij deel van uitmaakt, en het zingen van oude muziek en lied.

Pianist David Bollen studeerde in Amsterdam bij Jan Wijn en aan het Mozarteum in Salzburg. Hij verwierf bekendheid als begeleider van zangers en instrumentalisten en won samen met Janine Jansen en Cristian Poltera het Charles Hennen Kamermuziekconcours. Hij was als repetitor werkzaam bij De Nederlandse Opera, Opera Zuid en bij diverse muziek-theaterproducties. Als begeleider werkte hij voor het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch en het Cristina Deutekom Concours te Enschede. Hij begeleidde verscheidene masterclasses van Udo Reinemann en Thomas Hampson. David Bollen treedt op in binnen- en buitenland met zangers als Marcel Reijans, Udo Reinemann en Harry Peeters. Sinds 1992 is hij als eerste coach/repetitor verbonden aan Opera Studio Nederland en werkte samen met gerenommeerde zangers en docenten als Regine Crespin en Mikael Eliasen. Daarnaast is Bollen als docent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

Rond de lezing verzorgen zij het concert .

Datum: 18 mei 2008
Aanvang : 11.00 uur Toegang : € 5,00
Adres : Oude Kerkje aan de Kortenhoefsedijk 168

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
26 gr.
windkr. 3