WIJDEMEERSE WEBKRANT
Eikenrode blijft behouden
Nieuw Loosdrecht , vr 29 februari 2008

Eikenrode wordt niet geveild. Alle betrokken partijen hebben afspraken gemaakt om het landgoed te behouden.

persbericht

Behoud landgoed Eikenrode verzekerd

Alle betrokken partijen hebben zich succesvol ingezet om landgoed Eikenrode te behouden. Het cultuurhistorische landgoed Eikenrode ligt in de gemeente Wijdemeren en heeft een sterke lokale uitstraling. Het is een trouwlocatie, een deel van het park is permanent opengesteld voor het publiek en op Koninginnedag stelt de eigenaar het ter beschikking als locatie voor festiviteiten.

De gemeente Wijdemeren en de erfpachter van het landgoed, de familie Plasmeijer, hebben vorig jaar april een koopovereenkomst gesloten voor de overname van de gronden van Eikenrode.

De betrokken partijen, waaronder de Rabobank, de gemeente Wijdemeren, de familie Plasmeijer, de Koninklijke Woudenberg, het Nationaal Restauratie Fonds en de provincie Noord-Holland hebben in gezamenlijkheid afspraken gemaakt. Daardoor konden eerder verstrekte rijkssubsidies voor het landgoed behouden blijven. De totale herfinanciering van het landgoed als ook een spoedige overdracht van de grond door de gemeente Wijdemeren aan de familie Plasmeijer zijn overeengekomen. Hiermee is de openbare veiling van het landgoed definitief van de baan. De provincie heeft hierbij een bemiddelende rol gespeeld.

Het koetshuis op het landgoed wordt gerestaureerd. In het koetshuis komen zorgappartementen. Met de opbrengst van de zorgappartementen wordt de exploitatie van het landgoed gefinancierd. Zodra de grond is overgedragen start de voorbereiding van de werkzaamheden.

Jan Conrad Hacke liet Landgoed Eikenrode in 1845 aanleggen met een oranjerie, grafkelder, ijskelder, wijnkelder en een park met bos en vijverpartijen. Het Landgoed is 130 jaar door de familie Hacke bewoond. In 1974 is het Landgoed door de nazaten verkocht en het raakte in verval. De familie heeft het Landgoed in het jaar 2000 aangekocht en de restauratie uitgevoerd van Villa Eikenrode en het park. In het jaar 2002 opende Eikenrode haar deuren voor zakelijke en particuliere gasten. In het jaar 2004 is ook de ijskelder gerestaureerd. Deze dient sindsdien als winterverblijfplaats voor vleermuizen. Sinds 2004 is het ook mogelijk om de huwelijksvoltrekking op het landgoed te laten plaatsvinden. Landgoed Eikenrode blijft tevens een belangrijk onderdeel van Koninginnedag, de bewoners van Loosdrecht genieten dan van hetgeen duurzaam in stand wordt gehouden.
bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
8 gr.
windkr. 4