WIJDEMEERSE WEBKRANT
Nesciolezing 17 februari
Kortenhoef, zo 3 februari 2008

In de lezing "Mulisch en de elementen" zal Marita Mathijsen op zondag 17 februari het oeuvre van Harry Mulisch vanuit de elementen belichten.

persbericht

Nescio - lezing annex Koffieconcert
Lezing door Prof. Marita Mathijsen, "Mulisch en de elementen "

In de lezing "Mulisch en de elementen" zal Marita Mathijsen op zondag 17 februari het oeuvre van Harry Mulisch vanuit de elementen belichten. Water,aarde, lucht en vuur zijn de centrale thema's in zijn werk en die worden verenigd in de kleine novelle "De elementen".

Deze novelle zal als vertrekpunt voor de beschouwing dienen. Met de elementen zijn menselijke handelingen verbonden. Vuur zou samenhangen met de intuïtie, aarde met waarnemen, lucht met theoretiseren, water met voelen. Bij de romanpersonages van Mulisch zijn deze elementen terug te vinden als sturing voor hun handelen.

Marita Mathijsen

Marita Mathijsen is hoogleraar Ned. Letterkunde aan de UvA en is ze lid van veel literaire en culturele commissies, besturen en jury's. Zij is gespecialiseerd op het gebied van de negentiende-eeuwse literatuur en schrijft daarnaast geregeld studies over Harry Mulisch. Voor NRC Handelsblad is ze columniste. In haar boek De gemaskerde eeuw zet ze haar visie op de mentaliteit van de 19e eeuw uiteen. In Nederlandse literatuur van de romantiek staan haar ideeën over de literatuur in die tijd . Onlangs verscheen haar pamflet De afwezigheid van het verleden waarin ze het gebrek aan historisch besef hekelt. Over Harry Mulisch publiceerde zij o.a. Het voorbestemde toeval.

Concert door het Arte Duo: Lineke Lever, vleugel en Aubrey Snell, saxofoon

Het Arte Duo is in 2001 opgericht en ontleent de naam aan het stuk Scaramouche van Darius Milhaud. Scaramouche is één van de figuren uit de Commedia dell'Arte. Het Arte Duo richt zich naast de muziek ook op samenwerking met andere kunstdisciplines, zoals dans, theater en dichtkunst. Hiertoe werkt het samen met allerlei mensen uit deze kunstvormen. Zij speelden diverse wereldpremières, bv. van Toek Numan,Tian Rotteveel, Chiel Meijering en waren te horen in het Muziekgebouw aan het IJ, Muziekcentrum Vredenburg en..ook in Kortenhoef traden Lineke en Aubrey al diverse malen op!

Lineke Lever

Lineke Lever rondde haar Masterstudie aan het Utrechts Conservatorium in 2007 cum laude af. Zij volgde als soliste masterclasses bij o.a. Jan Wijn, Ton Hartsuiker en het pianoduo Tal&Groethuijsen. Zij vormt samen met de sopraan Sandra van Loon het Duo Belena en maakt deel uit van het Elsa Ensemble.

Lineke studeerde tevens Ned. Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht.

Aubrey Snell

Aubrey Snell studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan het Utrechts Conservatorium. In 2007 sloot ze haar Masterstudie cum laude af met onderscheiding bij Frank Timpe aan het Kon. Conservatorium in Den Haag. Zij volgde masterclasses bij o.a. David Liebman, Guy Goethals en Nobuya Sugawa. Aubrey speelt behalve in het Arte Duo ook in Ensemble Pentatiek en het Ricciotti Ensemble. Daarnaast is ze actief in het Muziektheater w.o. het Max Tak Filmorkest.

Sinds 2006 studeert ze aan de Theater Academie te Amsterdam.

Voor de Nesciolezing spelen ze:

  • Henry Konsten - Windstuk
  • Chiel Meijering - The end of times is now

En na de Nesciolezing:

  • Georges Bizet - Intermezzo uit l'Arlésienne
  • Jules Demersseman - Fantaisie sur une thème original
  • Ferruccio Busoni - Albumblatt
  • Pedro Itturalde - Pequeña Czarda

Tijd en Plaats

Datum : 17 februari
Plaats : Het Oude Kerkje aan de Kortenhoefsedijk 168 Kortenhoef
Aanvang : 11.00 uur
Toegang : € 5,00, kinderen gratis.

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
4 gr.
windkr. 5