WIJDEMEERSE WEBKRANT
Reconstructie Noordereinde
's-Graveland, wo 27 augustus 2008

Twee uur had de commissie vanavond nodig om te komen tot een oordeel over het raadsvoorstel over de reconstructie van het Noordereinde.

De publieke tribune zat stampvol met aanwonenden van het Noordereinde, die regelmatig hun bijval of afkeuring betuigden, zeer tot ongenoegen van voorzitter Edwin Bult, die vergeefs trachtte de orde te bewaren.

Inspraak

Vier insprekers leidden het debat in. Joep Nuissl wees erop dat de reconstructie gebeurt op grond van een bestemmingsplan uit 1995 waarin geen rekening wordt gehouden met de huidige ontwikkelingen. Voorts voerde hij aan dat de weg niet gecategoriseerd is (type weg). Hij vond dan ook dat de reconstuctie op grond van die feiten nu niet kan plaatsvinden. Frans van Loenen vroeg aandacht voor de monumentenwet en de status van beschermd dorpsgezicht. Hij vond dat de raad onvoldoende door het college was geïnformeerd. Hij kondigde aan dat hij voor iedere verdere stap naar de reconstructie naar de rechter zal stappen. Emile Bakker hield een betoog dat analoog was aan de eerdere uitingen van werkaandeweg.nu.(Wadw.nu) De heer Uiterwijk verklaarde dat bij bestemmingsplannen altijd de mening van de burger gepeild moet worden. In het geval van het Noordereinde had hij dat gemist.

Na iedere spreker klaterde het applaus door de zaal. Toen Edwin Bult weer eens het publiek bestraffend toesprak, stond Frans van Loenen op en sprak met luide stem: "U kunt ons niet het zwijgen opleggen en alles onder de mat vegen!!! U vertegenwoordigt ons!!!" Applaus.

Het debat

Het debat begon. Jaap van Waveren (DBL) opende. Hij vond het jammer dat er geen aandacht voor de rondweg was. Overwegende bezwaren tegen het raadsvoostel had hij niet, wel enkele kritische vragen. Rieks Karsemeijer (PvdA) hield vast aan het standpunt dat zijn partij eerder innam, hij gaf steun aan het raadsvoorstel. Hilbrand Korver (GL) verzette zich hevig tegen het raadsvoorstel. Hij ziet de plaats van de bomen, tegen de rand van de weg, juist als een voordeel, die het verkeer afremt. Zijn conclusie was dat het overleg met de klankbordgroep niet heeft gewerkt, gezien de 220 bezwaren die naderhand binnenkwamen. Kan ook een deel van het Noordereinde gereconstrueerd worden, met behoud van de provinciale subsidie, zo wilde hij weten. Er ontstond een discussie over het aantal rapporten dat over de bomen gemaakt is. Martin Vuyk (VVD) wilde in eerste instantie weten wat de deadline is voor de subsidie van de provincie en of er inderdaad informatie door het college is achtergehouden.

René Voigt (DBW) zat op de lijn om de bomen te behouden en de weg zelfs te versmallen. Ook vroeg hij hoe het kan dat de bestekken nu al worden vrijgegeven, terwijl de raad er nog over moet beslissen. Theo Reijn (CDA) sloot de rij. Ook hij bleef bij het eerdere standpunt van het CDA. De reconstructie moet zoals gepland doorgaan om latere geldverspilling te voorkomen. Nu alle bomen vervangen, nu de weg goed funderen, nu de riolering aanpakken en nu de subsidie van de provincie gebruiken, was zijn devies. Als uitsmijter riep hij het college op om serieus onderzoek te gaan doen met alle betrokken organisaties, waaronder Wadw.nu. Hij driegde zelfs met een motie van die strekking.

Geen varianten

Wethouder Betske van Henten verdedigde het raadsvoorstel, bijgestaan door een ambtenaar die technische toelichting gaf. Zij verklaarde dat de gevraagde varianten om verschillende redenen niet konden. De bomen hebben niet langer dan tien jaar te leven. Graven voor de riolering zal bovendien de gezondheid van de bomen aantasten. Het publiceren van de bestekken nu gebeurt op voorwaarde van goedkeuring van de raad. De weg versmallen kan niet vanwege eisen die aan de weg gesteld moeten worden voor de brandweer. De subsidie van de provincie wordt onder strikte voorwaarden verstrekt, hetgeen betekent dat voor 1 november de aanbesteding moet zij afgerond en gestart wordt voor 1 maart volgend jaar. De terug te zetten bomen zullen een omtrek hebben van circa 30 centimer. Een snel rekensommetje leerde dat dat circa 10 cm doorsnede is.

Het eindoordeel

Na een schorsing kwamen de partijen met hun finale oordeel. Jaap van Waveren (DBL) schortte zijn eindoordeel op tot de raad. Theo Reijn (CDA) wil een snelle start van de reconstructie. Martin Vuyk (VVD) sloot zich daarbij aan. Andere opties dan het raadsvoorstel vond hij geldverspilling. Hij gaf Wadw een veeg uit de pan, toen hij verklaarde dat Wadw krokodillentranen huilt. Eest willen ze een rondweg door een natuurgebied en nu willen ze de bomen behouden. Het leidde tot gesis en gemor op de publieke tribune. René Voigt (DBW) hield de keuze ook nog open tot de raad. Hilbrand Korver (GL) tenslotte sprak niet expliciet uit wat zij partij zal stemmen, maar uit zijn bijdrage mag afgeleid worden dat zijn fractie zal tegenstemmen.

Aangenomen

In haar slotwoord bedankte wethouder Betske van Henten het CDA (5 zetels), de VVD (4) en de PvdA (3) voor hun steun. Wie koppen kan tellen weet dus dat de reconstructie door zal gaan. Twaalf stemmen van de negentien is voldoende om het raadsvoorstel aan te nemen, ongeacht wat de beide DB's gaan stemmen en, curieus, ongeacht dat coalitiegenoot GL tegen het voorstel is.

Dossier Verkeer 's-Graveland

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
19 gr.
windkr. 2