WIJDEMEERSE WEBKRANT
Geen overstort in wei
Horstermeer, di 8 april 2008

Bij een flinke regenbui gaat de overstort van een riool in werking. Boeren uit de Horstermeer zeggen dat dit een misdrijf is.

Een aantal agrariërs uit de Horn- en Kuijerpolder stellen in de G&E van vandaag dat de gemeente Wijdemeren zich schuldig maakt aan een misdrijf door overstorten uit het riool toe te staan. Een overstort is een plaats waar het riool in open verbinding staat met het oppervlaktewater. In de opening ligt een drempel die het rioolwater tegenhoudt. Bij een hevige regenbui wordt het riool overvol. In die gevallen stroomt het rioolwater over de drempel het oppervlaktewater in. In dat rioolwater zitten bacteriën, vuil en restanten van medicijnen die nadelig zijn voor de gzondheid van het vee.

Een Berger, die niet met naam genoemd wil worden en ook geen aangifte heeft gedaan van het misdrijf, omdat hij de gemeente ook voor andere dingen nodig heeft, beroept zich op een uitspraak van de Hoge Raad. Hij stelt dat er veel overstorten per jaar plaatsvinden. De aangewezen oplossing voor dit probleem is een gescheiden rioolstelsel voor afvalwater en regenwater. Dat kost echter geld.

Korver voor gescheiden systeem

Hilbrand Korver, de fractievoorzitter van GL, pleitte tijdens de raad van 13 december vorig jaar voor het aanleggen van een gescheiden rioolstelsel in de Dammerweg in Nederhorst. Het college wees dat toen af. Op dit moment vinden de werkzaamheden aan de weg en het riool plaats. De heer Mul uit Weesp, die in het bestuur van het waterschap zit, begrijpt de keuze van Wijdemeren wel vanwege de kosten, maar hij onderkent ook een groeiende weerstand van de boeren tegen de overstorten.

Jan Pieneman, fractieassistent van het CDA, werkt in de controle op het milieu. Hij stelt dat de overstorten een probleem vormen, dat het Hoogheemraadschap zorgen baart, maar dat dat niet hardop gezegd wordt.

Niets Illegaals

In een reactie verklaart wethouder Wim Neef dat Wijdemeren niets illegaals doet. De uitspraak van de Hoge Raad ging over een gemeente die niet de vereiste vergunning had. Wijdemeren heeft die wel. De vernieuwing van het riool onder de Dammerweg moet het aantal overstorten sterk reduceren en is daarom de beste oplossing in de gegeven situatie.

bron
G&E
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
10 gr.
windkr. 2