WIJDEMEERSE WEBKRANT
Trouwen: Boten, bomen en Kerken
Wijdemeren, wo 26 september 2007

Het voorstel om overal te kunnen trouwen had meer voeten in de aarde dan eerst leek. Het college nam het terug, maar liet het toch bespreken.

Het college legde gisteren het voorstel aan de commissie voor om overal in Wijdemeren te kunnen trouwen. Dat is een langgekoesterde wens van de huidige coalitite. Voorafgaand aan de behandeling werd door drie insprekers over het voorstel gesproken. Martien Plasmeijer van Eikenrode, Hans Apeldoorn van Syspesteyn en Sjors Chamboné, van rederij Loosdrecht, die twee partyschepen exploiteert. Eikenrode en Sypesteyn zijn op dit moment aangewezen lokaties waar nu al getrouwd kan worden. Chamboné vraagt al langer toestemming om huwelijken op zijn schepen mogelijk te maken.


Martien Plasmeijer
Eikenrode

Hans Apeldoorn
Sypesteyn

Sjors Chamboné
Rederij Loosdrecht

Inspraak

Plasmeijer en Apeldoorn verklaarden er inhoudelijk geen probleem mee te hebben dat er overal getrouwd kan gaan worden, maar wezen op de verantwoordelijkheid van de gemeente voor de veiligheid van de lokatie en de eisen die daaraan gesteld moeten worden. Zij voorzagen dat een bruidspaar in een bureaucratisch doolhof terecht komt het een lokatie naar eigen keuze bepaalt, die niet eerder is gekeurd. Volgens hen leidt dat tot het gevaar dat het bruidspaar veel aan de gemeente moet betalen voor keuringen, om dan tot de ontdekking te komen dat het feest niet door kan gaan.

Chamboné exploiteert nu al één schip dat in gebruik is als trouwlokatie in Amsterdam. Een passagiersschip wordt veel strenger gekeurd dan een gebouw volgens hem. Op dat vlak ziet hij dan ook geen enkel probleem. Hij wil graag dat er ook in Wijdemeren op zijn schepen getrouwd kan worden.

Rommelig

De discussie begon rommelig. Wethouder Wim Lorjé opende met de mededeling dat het raadsvoorstel onvoldragen is en dat het college het daarom terugtrekt. Direct daarop bracht hij het echter terug op tafel. Dit keer als discussiestuk om tot een beter en completer raadsvoorstel te kunnen komen. Vanwege deze onverwachte wending konden een aantal raadsleden een deel van hun voorbereidingen weggooien. Voorzitter Rieks Karsemeijer (PvdA) kapittelde het college hierover namens de hele commissie, dacht hij. René Voigt (DBW) zei direct dat de voorzitter niet namens zijn fractie sprak, omdat hij de uitspraken niet begreep. De misverstanden waren even compleet.


De afdeling burgerzaken luisterde vanaf de zijlijn hoe het met het trouwen in Wijdemeren verder zal gaan.

Maatschappelijke wens

Wethouder Lorjé gaf aan dat de coalitie luistert naar de wens in de maatschappij om te kunnen kiezen en daarom in principe geen enkele lokatie uitsluit. "Trouwen onder een boom moet kunnen, maar ook in een kerk naar keuze." Altijd zal echter voldaan moeten worden aan de eis dat het huwelijk openbaar toegankelijk is (dus niet midden op het water), dat er niet gediscrimineerd mag worden (homohuwelijk) en dat aan de veiligheidseisen voldaan moet worden. Tenslotte gaf hij aan dat er voor de wet maar één huwelijk bestaat en dat is het burgerlijk huwelijk, dat dus altijd, gescheiden qua ceremonie, vooraf moet gaan aan een kerkelijk huwelijk.

Lang gewacht

Alle fracties juichten het principe van flexibele trouwlokaties toe. Het CDA mopperde dat het voorstel wel erg lang op zich had laten wachten. Men schaarde zich achter de gedachte dat in iedere dorpskern van Wijdemeren getrouwd moet kunnen worden. De oude wens van CDA voorzitter Cor Koster, om trouwen in de Willibrordkerk in Nederhorst den Berg mogelijk te maken, werd door het CDA diverse malen benadrukt. Ab Krook (DBL) pleitte er voor om op het water te kunnen trouwen om zo het vistiekaartje van Wijdemeren, de plassen, recht te doen. De wethouder hield vol dat daarmee afbreuk wordt gedaan aan de eis van openbaarheid. Het schip moet daarom afgemeerd zijn.

Principes

Tussen Michiel van Balen (VVD) en Esther Luijer (CDA) ontstond een vinning principedebatje. Van Balen verklaarde dat een trouwlokatie geen kerk mag zijn, omdat een trouwlokatie "het huis der gemeente" is en geen enkele binding mag hebben met welke geloofsrichting of stroming dan ook. Het CDA verzette zich hevig tegen deze invalshoek. De overige partijen vonden dat de VVD te ver ging. Als er maar niet gediscrimineerd wordt is een kerk ook prima vond men.

Verder uitwerken

De eindconclusie is dat het college het raadsvoorstel verder zal uitwerken en er binnenkort mee zal terugkomen. In dat voorstel houden de bestaande aangewezen trouwlokaties de status die zij nu hebben, maar wordt de mogelijkheid geopend om zelf een lokatie te kiezen. Als die lokatie al eerder erkend is zal deze op een liijst gepubliceerd worden, waarmee de toestemming in dat geval eenvoudiger wordt. Voor een nieuwe gekozen lokatie zal vooraf onderzoek gedaan worden, hetgeen circa tweehonderd euro zal kosten.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt, regen
13 gr.
windkr. 4