WIJDEMEERSE WEBKRANT
De Bieb blijft
Wijdemeren, di 25 september 2007

De commissie sprak zich vanavond duidelijk uit voor behoud van de bibliotheek met spreiding over de kernen van Wijdemeren.


De directeur van de bibliotheek in Loosdrecht.

Op de agenda van de commissie Maatschappelijke Zaken stond vanavond de toekomst van de bibliotheek in Wijdemeren. Vier opties lagen ter tafel, variërend van uitbreiding van de bibliotheekactiviteiten tot het totaal vervangen door bibliobussen. Voorafgaand sprak de directeur van de bibliotheek in Loosdrecht in. Zij hield een vurig pleidooi voor het bibliotheekwerk anno 2007.

Kritisch


Michiel van Balen (VVD)

Michiel van Balen (VVD) was het meest kritisch. Hij vindt dat de bibliotheek relatief weinig klanten heeft. Voor hem is dat reden om de prijzen van de bibliotheek te verhogen en de organisatie flink op afstand van de gemeente te zetten met een eigen budget. Hij sprak uit dat de bibliotheek wel eens totaal vervangen zou kunnen worden door lenen van boeken via internet. Toch sprak hij uiteindelijk zijn steun uit voor optie drie, verplaatsen van de vestiging in Loosdrecht naar het gemeentehuis met een aanvulling van twee servicepunten in Kortenhoef en Nederhorst.

Verheffing des volks

Voor Kees Bosdijk (PvdA) is opheffen van de bieb onbespreekbaar. Uit zijn mond rolde een oud-socialistisch credo. De bibliotheek dient tot "verheffing des volks" en moet blijven. Hij wil dat zowel optie drie als ook optie twee, het verkleinen van de bibliotheek in Loosdrecht in combinatie met nieuwbouw en twee servicepunten nader uitgewerkt wordt. Die nieuwbouw moet lieden tot een multifunctionele ruimte en de bouw van een aantal appartementen.

Geen zakkenvullen

Esther Luijer (CDA) steunde de bieb ook voluit. Zij ziet het liefst optie twee, de nieuwbouw en de servicepunten. Miep van Hattem (DBL) pleitte voor nieuwbouw in combinatie met appartementen. Pas bij de beantwoording door wethouder Nelleke Schenkkan bleek dat optie twee in feite datgene behelst dat Van Hattem vroeg, waarmee zij dus ook voor optie twee was. Zij wilde graag de eiegendosverhoudingen van het huidge gebouw weten om te voorkomen dat "iemand zijn zakken gaat vullen met de opbrengst". De wethouder stelde haar gerust.

René Voigt zwaaide de schrijver van de analyse, Mevrouw Zoetmulder, uitbundige lof toe. "Ik heb in Wijdemeren nog nooit zo'n helder en duidelijk stuk voorgelegd gekregen." Ook hij sprak een voorkeur uit voor de opties drie (gemeentehuis) en twee (nieuwbouw) uit. Het lenen van boeken via internet, zoals gesuggereerd door de VVD, noemde hij "onzin". Suze Offerhaus (GL) koos voor optie drie (gemeentehuis).

De commissie vroeg het college om de opties twee en drie verder uit te werken, waarmee de richting is aangegeven voor het behoud van de bibliotheek in Wijdemeren. In een nieuw gebouw, of in een ruimte in het gemeentehuis met servicepunten in Nederhorst en Kortenhoef en een bibliobus in Ankeveen.

 

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt, regen
16 gr.
windkr. 4