WIJDEMEERSE WEBKRANT
Einde Biblotheek Ldr?
Loosdrecht, ma 24 september 2007

Wijdemeren is te klein voor een eigen bibliotheek. Er wordt gezocht naar samenwerking met andere gemeenten en mogelijkheden om te bezuinigen.

De kosten van de bibliotheek in Loosdrecht en de bibliobussen drukken zwaar op de begroting van Wijdemeren. De komende jaren wordt die druk nog groter, omdat kosten stijgen en subsidies afnemen. Voor het college is dat reden om morgenavond aan de commissie Maatschappelijke Zaken een aantal scenario's voor te leggen over de toekomst van het bibliotheekwerk.

Raad mag kiezen

De kwestie wordt open, met een groot aantal opties, aan de commissie voorgelegd, zonder dat het college een voorkeur uitspreekt. De kosten van de verschillende opties zijn behoorlijk verschillend. In alle gevallen is er een provinciale subsidie van 26.200 euro per jaar bovenop onderstaande bedragen. Wij zetten ze op een rijtje:

  • De huidige situatie handhaven. Een gebouw met een collectie in Loosdrecht en acht uur bibliobus. Subsidie van Wijdemeren in 2008 314.340 euro per jaar.
  • De huidige situatie handhaven, uitbreiden met vestigingen in De Spot (NdB) en Oudergaard (Veenstaete) en het aantal uren bibliobus verminderen naar anderhalf (alleen Ankeveen). Subsidie van Wijdemeren 385.116 euro p.j.
  • Spreiding van de bibliotheek. Twee wat grotere vestigingen in Nederhorst en Kortenhoef en een kleinere vestiging dan nu in Loosdrecht. Daarnaast de bibliobus voor Ankeveen. Subsidie van Wijdemeren 262.996 euro p.j.
  • Verhuizing van de bibliotheek naar het gemeentehuis in combinatie met de vestigingen in Nederhorst en Kortenhoef en de Ankeveense bibliobus. Het gebouw van de bibliotheek in Loosdrecht wordt verkocht en er komt woningbouw op die plek. Subsidie van Wijdemeren 241.396 euro p.j.
  • Opheffen van de zelfstandige bibliotheek in Wijdemeren. Bibliobussen voor alle kernen (totaal 27 uur). Subsidie van Wijdemeren 206.300 euro p.j.

De stukken die besproken worden zijn zeer uitvoerig. Voor- en nadelen van de verschillende opties worden afgewogen, zoals de combinatie met andere functies in een gebouw, de collectie open opstellen tegenover het handhaven van een magazijn. De inspanningen om de collectie over de kernen te verspreiden en het verminderen van wijkactiviteiten in Loosdrecht.

Spannende tijden voor de bieb

Er wordt benadrukt dat de bibliotheek een eigen verantwoordelijkheid heeft om de begroting sluitend te krijgen bij verlaging van de subsidie. Ook wordt verantwoordelijkheid voor het personeel nadrukkelijk bij de bibliotheek neergelegd.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt, regen
16 gr.
windkr. 5