WIJDEMEERSE WEBKRANT
Oud in Oudergaard
Kortenhoef, ma 5 november 2007

Putter spreekt zich uit over Oudergaard. De raad van bestuur die blunderde en per email bestuurde en het gemeentebestuur dat op afstand bleef.

ingezonden bericht

Oud

Je bent oud en kwetsbaar. Je zit in een zogenaamd zorgcentrum en je moet eruit vanwege nieuwbouw. Oudergaard dus. Je verliest je oude vertrouwde omgeving, je spullen gaan de verhuisdozen in en voor de komende jaren zal je bestaan zich voltrekken in een vierkanten betonnen lelijkheid, die voorlopig het uitzicht van een aantal van je jaargenoten verpest.

En dan gaat er van alles mis. Je nieuwe behuizing is nog niet in orde, maar het hoofdkwartier van de generale staf beveelt dat de verhuizing moet doorgaan. Maar het kan gewoon niet en pas als er een halve opstand is uitgebroken wordt de verhuizing afgeblazen. Voor sommigen te laat, die waren er al en die moeten nu terug.

Een panische toestand dus en natuurlijk kan niemand er iets aan doen. Want zo gaat dat. Iedereen heeft wel een of andere smoes. Of je nou als lid van de raad van Toezicht bij wijze van spreken naast de deur woont, of je als bestuur niet eens zoiets simpels als een verhuizing goed kan regelen, of je je er als gemeente vanaf maakt dat je er formeel niets over te zeggen hebt, niemand geeft thuis en de mensen waar het om gaat zitten met de gebakken peren.

Ouderen die zorg behoeven komen automatisch in een afhankelijke positie terecht. Wat moet je als die zorg beneden de maat is? Klagen? Protesteren? Maar je bent wel afhankelijk van de instantie tegen wie je je bezwaren richt. Heeft dat consequenties? Zullen ze niet terugmeppen? In de praktijk blijkt dat zulke tegenacties niet denkbeeldig zijn. Daarom verdient zo'n situatie als nu in Oudergaard de volle aandacht en er zou eens goed over moeten worden nagedacht hoe je van Oudergaard een optimaal centrum zou kunnen maken, waar het voor de mensen aangenaam verblijven is.

Van het huidige bestuur valt weinig te verwachten. De hele nieuwbouwactie met alles erop en eraan is nu al jaren één grote puinhoop, waarbij de ene blunder op de andere wordt gestapeld. En waarschijnlijk zal het nog wel zo doorgaan.

Arrogantie, hobbyisme, ongeïnteresseerdheid, gebrek aan kennis. Vul het rijtje maar aan. En wie doet er wat zinvols? Moet je naar de ombudsman? Naar de Tweede kamer? Of gewoon naar je eigen gemeenteraad, die medeverantwoordelijk is voor het wel en wee van de mensen in Wijdemeren. Je ervan af maken met de opmerking " dat je rol beperkt is " lijkt me wel een heel gemakkelijke weg.

Als bestuur van een gemeente kun je vaak meer doen dan je denkt. En het gaan hier wel om mensen, die zelf niet al te veel kunnen ondernemen.

Ach, het had allemaal zo heel anders gekund. Maar iedereen weet het: als hadden komt, is hebben te laat.

Putter

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
15 gr.
windkr. 2