WIJDEMEERSE WEBKRANT
KadD: Modern en Figuratief
Kortenhoef, ma 28 mei 2007

Vorige week maandag bezocht Herman Stuijver de opening van de tentoonstelling van Kunst aan de Dijk. Hij schreef een impressie.

ingezonden bericht

Nicolaas Wijnberg, man van kleur
Kunst aan de Dijk slaat nieuwe weg in

door: Herman Stuijver

Tot en met zaterdag kunt u in het Oude Kerkje aan de Kortenhoefsedijk nog een bezoek brengen aan de tentoonstelling van Kunst aan de Dijk over Nicolaas Wijnberg, een 'hommage aan de schilderkunst'.

Sinds vorig jaar heeft de organisatie een nieuwe weg ingeslagen. " We kiezen nu voor een moderne variant van de kunstenaars die we voorheen exposeerden", zegt Ans Bolt- Wouters "wel moeten het figuratieve kunstwerken zijn en van kunstenaars die niet meer leven. En uiteraard moet het werk boeiend zijn". Welnu , boeiend is Nicolaas Wijnberg (1918 - 2006) zeker. Deze veelzijdige artiest is met ongeveer vijftig schilderijen in het middeleeuwse kerkje vertegenwoordigd.

Deze tentoonstelling laat u niet alleen kennismaken met Wijnberg, maar ook de invloed van de vele schilders die hem hebben aangezet tot de keuze van zijn onderwerpen is zichtbaar. In een van die 'gecomponeerde' werken, 'De val van Icarus', is een verwijzing naar het mythologische verhaal van Icarus die als gevangene probeert te vluchten van Kreta. Met vleugels vliegt hij weg, maar als de was smelt, zijn de gevolgen rampzalig. "Het zou kunnen dat Wijnberg die val ziet als een personificatie van te abstract werken, want daar was hij een tegenstander van", verklaart kunsthistorica Bolt. In de brochure staat ook een verwijzing naar een schilderij van Picasso.

Nicolaas Wijnberg had een uitgesproken voorkeur voor het vrouwelijk naakt. "Die erotische werken hebben we om begrijpelijke redenen niet in deze omgeving opgehangen", vervolgt Ans Bolt. Wel is er een prominente plaats voor 'Bathseba', een olieverfschilderij van 91 bij 108 cm. De titel en de afbeelding zijn gebaseerd op het oudtestamentische verhaal van koning David die Bathseba, de vrouw van een van zijn krijgslieden, heftig begeert en dan ook de liefde met haar bedrijft. Je ziet een geheel blote Bathseba, frontaal weergegeven, die de kijker recht aankijkt. Eigentijds en gedurfd door de grootse opzet en kenmerkend voor Wijnberg door de mannenhoed die Bathseba voor haar geslacht houdt. Wijnberg had iets met hoeden.

In de tentoonstelling zijn er nog meer aspecten van de kunstenaar Wijnberg die aan bod komen. Zijn bewondering voor grote voorgangers als Braque, Picasso, Chagall en Zadkine en De Smet komt duidelijk naar voren. Maar ook het thema van 'de kunstenaar en zijn model' is een onderwerp dat je aantreft. Maar bovenal is Nicolaas Wijnberg een man van kleur. Veel schilderijen hebben prachtige heldere kleuren in een harmonieuze vlakverdeling, waarbij het geheel belangrijker is dan de details. Niet voor niets noemde drs. Frans Duister, die de tentoonstelling opende, zijn boek over Wijnberg 'Een man van kleur'.

Nicolaas Wijnberg, hommage aan de schilderkunst, nog te zien tot en met zaterdag 2 juni van 10 -17 uur. Kortenhoefsedijk 168.
Entree: € 5,-.
bron
H. Stuijver
foto
H. Stuijver
auteur
H. Stuijver
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
19 gr.
windkr. 3