WIJDEMEERSE WEBKRANT
Putter over Stille Armoede
Kortenhoef, vr 22 juni 2007

Putter neemt het op voor diegenen die onder stille armoede leiden. Dit naar aanleiding van een Hilversums initiatief.

ingezonden bericht

Armoe troef

Ik citeer de Gooi- en Eemlander: "Er is in Hilversum en zeker ook in alle omliggende gemeenten een relatief grote groep die zelden het nieuws haalt. En in ieder geval nooit aan het woord komt. Alleen al in Hilversum zou het om enkele duizenden mensen gaan die rond het bestaansminimum zitten, zo is eerder uit peilingen gebleken."

Daar hebben we het dus over. Stille armoede. Mensen die je in de publiciteit zelden of nooit tegenkomt. Mensen die iedere dag hetzelfde probleem te lijf gaan, hoe met de krappe beurs toch rond te komen. En die er het zwijgen toe doen.

Zijn het er werkelijk zo veel? Is dat niet wat overdreven. Nee, dat is het niet. De Hilversumse wethouder Karin Walters belegde een bijeenkomst "rondkomen in Hilversum" en er meldden zich vierhonderd deelnemers aan, gezien het onderwerp, dat min of meer in de taboesfeer ligt, een ongelofelijk aantal.

Het zal je maar gebeuren. Niet van je inkomen kunnen rondkomen. Bezuinigen tot op het bot. Aangewezen op voordeeltjes. Alle folders bestuderen om het goedkoopste te kunnen bemachtigen. De weg naar de voedselbank. Een situatie zonder uitzicht, omdat de samenleving je nu eenmaal accepteert als een gegeven. En dat in een land, dat tot de rijkste van de wereld behoort en waar zelfverrijking in de top van het klassement schering en inslag is.

Wat kun je er aan doen. De Gooi- en Eemlander geeft de mensen om wie het gaat een advies, doet deze oproep: " Laat alle schroom varen. Doorbreek het taboe en pik het niet langer. "

Dat is een fraai aangeraden, maar wat moet je ermee? Wat betekent " pik het niet langer? " Opstand? Georganiseerde plundertochten langs de volgeladen schappen van de supermarkten?

Gewapende overvallen op slagers en bakkers? Allemaal onzin natuurlijk. Er is een heel ander advies wenselijk. Niet aan het adres van deze vrijwel machteloze groep, maar aan dat van de verantwoordelijke bestuurders. Hef de armoede op, zo luidt dat advies. Maak er prioriteit nr. 1 van. Benut alle mogelijkheden en dat zijn er heel wat. En laat je niet met mooie praatjes om de tuin leiden.

Het Hilversumse initiatief dient geprezen te worden. Daarbij bedenk je: hoe staat het er eigenlijk voor in Wijdemeren. Verdient dat initiatief geen navolging? Hebben wij hier eigenlijk zicht op de omvang van het probleem in eigen dorp. Ook hier zou de groep wel eens groter kunnen zijn dan je in eerste instantie zou denken.

De armoede onze wereld uit!

Voor een goede bestuurder zou moeten gelden: " pik het niet langer. "

Putter
bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
-
- gr.
windkr. -