In de raad werd gisteren besloten over de eisen die aan de reconstructie van het Noordereinde worden gesteld. GroenLinks kwam in botsing met het college.
De reconstructie van het Noordereinde, tussen de Klapbrug en de Loodijk, staat al heel lang op het programma. De weg is slecht en er zijn ook wat andere aanpassingen nodig. In de commissie van 25 april werd er al zeer uitgebreid over gesproken. Daardoor kon de discussie gisteren in de raad redelijk beperkt blijven. Af en toe kwam de randweg even ter sprake, al was dat niet zeer prominent. Een discussie over dat onderwerp staat gepland voor dit najaar.
GroenLinks speelde een geheel eigen rol in het debat en was tegen de reconstructieplannen van het college. UIteindelijk stemden alle fracties voor de reconstructieplannen, met uitzondering van GroenLinks. Er waren drie punten die eruit sprongen. De meeste fracties wilden dat er maatregelen genomen worden om het vrachtverkeer te weren, vooral in de nachtelijke uren. Enkele fracties riepen het college op om gezonde bomen te laten staan.
Bruggen De plannen om de bruggen te vervangen door vlakke bredere bruggen viel niet in goede aarde bij de fracties van DBW en DBL. DBW wil de bolle karakteristieke 's-Gravelandse bruggen behouden. DBL wil dat qua aanzien ook, maar pleit voor een simpele constructie met een duiker om de kosten te besparen, omdat de bruggen geen functie als brug hebben, maar uitsluitend als doorlaatpunt voor water. Het geld dat daarmee bespaard wordt, wil Jaap van Waveren gebruiken voor een onderzoek naar een randweg. Wethouder Wim Lorjé verklaarde zich bereid om de keuze voor de constructie van de nieuwe bruggen open te laten en aan de klankbordgroep van bewoners van het Noordereinde over te laten.
Kappen bomen Verschillende fracties hadden moeite met het kappen van bomen die nog twintig jaar of langer te leven hebben. Het college hield vast aan het vernieuwen van de bomen per compleet vak. René Voigt van DBW vroeg aan wethouder Nelleke Schenkkan (GL) wat die van het voornemen vond om de bomen te kappen. Zij gaf aan dat ook zij vindt, dat het voor het verkrijgen van een mooie laan in de toekomst, nodig is om hele vakken met bomen te vervangen.
Weren vrachtverkeer
Jan van den Broek (CDA) en Joep Frijdal (VVD) vroegen het college om maatregelen te nemen tegen het vrachtverkeer op het Noordereinde, vooral in de nacht. Frijdal noemde de situatie op het Noordereinde wat dat betreft "onacceptabel". De VVD staat sympathiek tegenover het initiatief om te komen tot een randweg, evenals DBL dat al langer pleit voor een randweg. Wethouder Lorjé hield de boot af ten aanzien van het weren van vrachtverkeer. Volgens hem kan dat alleen geregeld worden in gewestverband en kan Wijdemeren daar op eigen houtje niets aan doen.
Botsing college met GL Fractiewoorzitter Hilbrand Korver (GL) vindt de nu voorgestelde reconstructie van het Noordereinde weggegooid geld. In het voorstel wordt niets gedaan aan het oplossen van de verkeersproblemen, de vervuiling, het verstoorde woongenot en het beschermen van de natuur. Hij wil dan ook dat er degelijk gezocht wordt naar alternatieve oplossingen. Voor het moment moet de weg alleen een beetje opgelapt worden volgens GL. Het geld dat nu in de reconstructie van de weg gestoken wordt, 1,2 miljoen euro, ligt dan begraven onder het Noordereinde, terwijl wij daar later misschien niets aan zullen blijken te hebben. Hij liet in het midden over welke alternatieve oplossingen hij het had. Zijn (coalitie)fractie stemde dan ook tegen het programma van eisen voor de reconstructie.
V.l.n.r. Wethouder Wim Neef (CDA), die na een lange periode weer terug is op zijn plek. Midden wethouder Wim Lorjé (VVD) die naar adem hapte. Rechts wethouder Nelleke SChenkkan (GL) die voor het vervangen van complete vakken bomen is.
Dat deed wethouder Wim Lorjé (VVD) naar adem happen. "Ik ben erg verdrietig en teleurgesteld. Ik ben verbijsterd. Ik heb er geen woorden voor. De ontwikkelingen van een alternatief duurt jaren. Er moet nu iets aan de weg gedaan worden." Na een tweede ronde, waarin GL het standpunt herhaalde, raakte de wethouder helemaal op het kookpunt. ""Ik heb er geen woorden meer voor. Een rare partij, dat GroenLinks, dat voor een randweg is." : voegde hij coalitiegenoot Korver toe. Korver reageerde als door een wesp gestoken. "Ho, ho, ho. Dit is nu precies wat ik bedoel. De wethouder gaat te nonchalant om met serieuze kritiek." Waarna hij zijn pleidooi voor een alternatief herhaalde, tot burgemeester Don Bijl hem afkapte. |