WIJDEMEERSE WEBKRANT
Dorpscentrum: Voorkeursrecht
Oud Loosdrecht , vr 6 juli 2007

Wie had gedacht dat de raadsvergadering gisteren snel afgelopen zou zijn kwam bedrogen uit. De helft van de tijd werd gesproken over voorkeursrecht.

Voorkeursrecht

Bij de aanvang van de vergadering werd er een extra agendapunt toegevoegd. Na een lange tijd onderhandelen met Ruud van der Wurf over het ruilen van grond om daarmee het Dorpscentrum Loosdrecht mogelijk te maken, kwam gisteren een eind aan het geduld van de gemeente. In een brief werd hem in niet mis te verstane termen meegedeeld dat de gemeente geen voorstellen meer zou doen en de onderhandelingen zou staken. Bovendien greep het college naar een vrij uitzonderlijk machtsmiddel om te voorkomen dat Van der Wurf zijn grond intussen aan een ander zou verkopen. Het college stelde in het extra agendapunt voor om het voorkeursrecht van de gemeente op zijn grond van toepassing te verklaren. Daardoor moet hij zijn grond eerst aan de gemeente aanbieden als hij die wil verkopen.

Onjuist en onvolledig


Ruud van der Wurf

De heer Van Zeeland

Tijdens de burgerinspraak kwamen Ruud van der Wurf en zijn adviseur de heer Van Zeeland, aan het woord. Zij wezen de raad erop dat informatie in de raadsstukken deels onjuist en onvolledig zijn. Op grond daarvan pleitten zij ervoor om de toepassing van het voorkeursrecht op de grond van Van der Wurf zorgvuldig nader te bezien en een beslissing daarover uit te stellen tot eind augustus.

Heftig debat

Het debat over de kwestie was heftig. In eerste instantie was er bij een flink aantal fracties grote aarzeling om direct in te stemmen met het collegevoorstel. Cruciaal daarbij was dat in de raamovereenkomst, die een jaar geleden met Van der Wurf gesloten werd, expliciet staat dat hij zijn grond wel mag verkopen, waarbij de afspraken met de gemeente overgaan op de nieuwe eigenaar. Met het toepassen van het voorkeursrecht wordt daar een stokje voor gestoken.

Een tweede punt in de discussie was dat die overeenkomst eindigt op 1 januari 2008. Na die datum is het oorspronkelijke bestemmingsplan (van voor de Dorpscentrumplannen) weer van toepassing, een situatie die het college in ieder geval wil vermijden.

Burgemeester Don Bijl opende het debat met een toelichting. Hij gaf aan dat er riante voorstellen aan Van der Wurf zijn gedaan, maar dat deze tot nu toe weigerde om een ruilovereenkomst met de gemeente te tekenen. Bovendien heeft Van der Wurf nooit een tegenvoorstel gedaan, waardoor de gemeente niet weet wat er moet gebeuren om wel tot overeenstemming met hem te komen. Om te voorkomen dat er door verkoop van de grond een nieuwe partij aan tafel komt bij de onderhandelingen over het toch al zo moeilijke project Dorpscentrum, stelt het college het voorkeursrecht voor. Het uiteindelijke doel van het college is het sluiten van een ruilovereenkomst met Van der Wurf, zoals dat met de andere betrokken partijen ook is gebeurd.

Geruchten


De DBL fractie.

Het verzet tegen het voorstel werd geleid door fractievoorzitter Jaap van Waveren van DBL. Deze sprak van talloze geruchten in Loosdrecht over potentiële kopers van de grond. Ook noemde hij de rol van leden de adviesgroep Dorpsentrum dubieus. De adviesgroep zou Van der Wurf uit de groep verwijderd hebben en goed voor zichzelf gezorgd hebben. Van Waveren citeerde uit een brief die Van der Wurf gistermiddag nog van de gemeente ontving. Daarin zegde de gemeente de onderhandeling keihard op en gooide deur dicht. (Als het niet met u kan, dan gaat het zonder u.) Volgens Van Waveren zijn het leden van de adviesgroep die goed voor zichzelf zorgen en beslissen over de grond en het huis van Van der Wurf, die uit de groep zou zijn gezet.

Deur blijft open

Burgemeester Don Bijl bestreed de beschuldigingen van Van Waveren met kracht. Juist om al die geruchten de kop in te drukken is volgens hem het voorkeursrecht van de gemeente nodig. Er werd fors gediscussiëerd over het feit of Van der Wurf al dan niet vrijwillig uit de adviesgroep was gestapt. Ook de door Van Waveren gesuggereerde rol van leden van de adviesgroep in deze kwestie werd heftig door hem ontkend. Bijl zwakte het citaat uit de brief van de gemeente af. Als Van der Wurf met voorstellen komt, dan zulen die zeker serieus bekeken worden en staat de deur van de gemeente open.

In eerste instantie aarzelden GroenLinks en de VVD zeer of deze "overhaaste" maatregel, "dit konijn uit de hoge hoed" (GL) wel nodig en gewenst was. René Voigt (DBW) vroeg of er een directe aanleiding was om nu zo snel het voorkeursrecht in te voeren. Hij vroeg, evenals de VVD, uitstel tot eind augustus. Het CDA en de PvdA steunden het collegevoorstel.

Na een tweede termijn waarin veel van de argumenten opnieuw gewisseld werden, vroeg Kees Bosdijk (PvdA) om een schorsing.

Stemming


Ruud Buijs (VVD): Tegen

Na die schorsing werd vrij snel tot stemming over het voorstel overgegaan. Daarbij speelde Ruud Buijs (VVD) een opvallende rol. Hij verklaarde blanco te willen stemmen. Dat kan echter niet. Na enkele momenten nadenken stemde hij tegen het voorstel, evenals DBL en DBW. Het voorstel werd aangenomen met dertien voor en zes tegen.

In de Gooi- en Eemlander van vanochtend staat een grote advertentie van de gemeente Wijdemeren, waarin wordt bekendgemaakt dat het voorkeursrecht van de gemeente op de grond van Van der Wurf na publicatie in de Staatscourant van toepassing is.

bron
WWK
foto
D. van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
buiig
18 gr.
windkr. 5