WIJDEMEERSE WEBKRANT
Putter nomineert Koster
Wijdemeren, vr 5 januari 2007

Putter (Co de Kloet) voorziet dat de OZB zal moeten stijgen. Hij vergelijkt die met een addder onder het gras ter grootte van een tropische cobra.

De RSS feed wijzigt. Lees meer.

ingezonden bericht

Gelukkig nieuwjaar

Vanzelfsprekend beginnen we met een welgemeende wens voor een ieder die deze eerste column van het nieuwe jaar 2007 leest; veel heil en zegen, een goede gezondheid en een scherpe geest van ganser harte toegewenst. Zo dat is dat, we kunnen nu overgaan tot de orde van de dag en dat is maar het beste ook, want er valt weer veel te genieten.

Een opvallend vrolijke visite was het natuurlijk niet, dat bezoek van een afvaardiging van de gemeenteraad aan gedeputeerde Poelmann, om uit te leggen waarom Wijdemeren zijn begroting niet sluitend kon krijgen. Je eigen brevet van onvermogen uitleggen valt heus niet mee al is er nog zoveel begrip en vriendelijkheid voorhanden.

Het is nog niet bekend hoe de provincie, die immers belast is met het toezicht op alle gemeentelijke begrotingen, zal reageren. Voor de gemeenteraad is een structureel sluitende begroting met ingang van 2008 uitgangspunt zo las ik, maar dat had natuurlijk al in 2007 het geval moeten zijn. Tijdens de raadsvergadering van 31 mei a.s. moet duidelijk worden of de toezegging voor 2008 lukt. De gereedschappen zijn een takendiscussie, de resultaten van de gezamenlijke materialen inkoop en de opbrengsten van forensenbelasting en precariorechten.

En als het niet lukt? Daar zit dan de adder onder het gras zo groot als een tropische cobra, dan gaat de OZB omhoog. Althans, dat hebben de coalitiepartijen toegezegd, de grootste schreeuwers van de verkiezingstijd, die stemmen trokken door de belofte iedere belastingverhoging te zullen blokkeren. We noemen ze nog maar even. CDA, VVD, PvdA, Groenlinks, een coalitie die de geschiedenis in zal gaan als de leugencoalitie, een woord dat over niet al te lange tijd zal worden opgenomen in de grote Van Dale.

Natuurlijk lukt het niet. Het tekort van 2007 is inmiddels opgelopen tot 450.000 euro en voor 2008 staat de teller op minstens min 200.000 euro. Hoe je dat wil gladstrijken met een paar losse flodders valt niet te verklaren. Forensenbelasting? Dat krijg je zo maar niet voor elkaar. Precariorechten? De middenstand ziet je aankomen. Takendiscussie? Laat me niet lachen, het verzet wordt nu al georganiseerd.

De adder is reeds bezig vanonder de grasmat naar boven te kruipen. Wie zal hem vangen en definitief uitschakelen. Misschien Cor Koster de voorzitter van het CDA. Maar dan zal hij wel eerst zijn fractie het bos in moeten sturen. Daarna zal ik zijn nominatie steunen als "de meest politiek geëngageerde persoon van het jaar!"

Putter

Naschrift redactie: In het rijtje partijen, dat in de campagne toezegde de OZB niet te laten stijgen, noemt Putter de vier coalitiepartijen. De DB's noemt hij niet. Wij menen toch vrij zeker te weten dat ook de DB's het daarmee eens waren.

Maar.., ons geheugen laat ons soms in de steek. Als dat het geval is, dan laten wij ons graag verrassen door een geheel nieuwe blik op de jonge geschiedenis van Wijdemeren. Bijv. een DBW dat in maart streed voor verhoging van de OZB om de begroting sluitend te maken. Tja... Zou kunnen... red.

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief