WIJDEMEERSE WEBKRANT
OZB blijft gelijk
Wijdemeren, vr 16 februari 2007

Het OZB tarief gaat omlaag, maar de opbrengst blijft gelijk, omdat de huizen duurder werden. Dat meldt de gemeente vandaag.

Het OZB tarief en de waarde van uw huis zijn communicerende vaten. Als de waarde van uw huis dit jaar met 2% stijgt en het OZB-tarief gaat dit jaar met 2% omlaag, dan betaalt u netto net zoveel onroerend zaak belasting als vorig jaar. De opbrengst voor de gemeente in geld is dan uiteraard ook evenveel. Dat is in het kort het mechanisme dat hieronder beschreven staat.

Update 17-2-2007, 15:15: Douwe van Essen wees ons erop dat het bovenstaande rekensommetje niet helemaal op gaat. Er zit een klein verschil in.

persbericht

Tarief OZB voor inwoners omlaag,
opbrengst vrijwel gelijk

De gemeenteraad gaat het tarief voor de onroerende zaakbelastingen (OZB) voor 2007 verlagen van € 2,13 naar € 1,98 per € 2.500 WOZ-waarde.

De gemeente compenseert hiermee de waardestijging van de woningen. Voor de gemeente blijft de opbrengst vrijwel gelijk. De uiteindelijke belastingaanslag voor eigenaren van onroerende zaken hangt af van de onlangs getaxeerde waarde. Eind maart ontvangen inwoners de Woonlastennota met de taxatiegegevens en de belastingaanslag.

De gemeenteraad bepaalde eerder al dat de totale opbrengst voor de gemeente met 1,5% omhoog gaat ten opzichte van 2006. Dit is alleen de inflatiecorrectie. De totale opbrengst komt hiermee op 3.4 miljoen euro. De door de raad vastgestelde tarieven in december waren wat betreft de OZB voorlopige tarieven omdat de waarden van de onroerende zaken voor 2007 nog niet bekend waren. Nu is dat wel het geval en kan de gemeenteraad het uiteindelijke tarief vaststellen waarmee de opbrengst vrijwel gelijk blijft.

Vergelijking met regio

Door de verlaging van het tarief is gemeente Wijdemeren, vergeleken met omliggende gemeenten, goedkoper geworden. Wel is de waarde van het onroerend goed in Wijdemeren met 9% toegenomen in de periode 2003 - 2005. Daarmee is Wijdemeren duurder dan het gemiddelde in de regio.

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
-12 gr.
windkr. 3