WIJDEMEERSE WEBKRANT
Liever een goede Collectie
Kortenhoef, zo 1 april 2007

Voorzitter Robby Israel van de Stichting Kunstbezit 's-Graveland reageert op de column van Putter waarin deze de uitdunning van de collectie bekritiseert.

ingezonden brief

Geachte redactie,

Het is Putter weer gelukt mij aan de praat te krijgen - al is het mij niet duidelijk waar hij de kwalificatie "onbelangrijk" vandaan haalt. Het is zeker geen woord dat wij i.v.m. stukken uit onze collectie zouden gebruiken.
Het was inderdaad wijs een Stichting in het leven te roepen die de kunstcollectie van de voormalige gemeente 's-Graveland beheert en de stichting voldoet nog steeds aan het oorspronkelijke doel en aan de eisen van haar statuten.

Dit neemt niet weg dat een collectie sterft als er niet bewust en regelmatig stappen worden ondernomen haar levend te houden. Zo moeten kunstwerken b.v. regelmatig onderhouden worden, hetgeen veel geld vergt. De middelen zijn beperkt. Enkele jaren geleden werd de gemeentelijke subsidie gehalveerd en bedraagt ongeveer 20 cent per inwoner per jaar! Is het verstandiger met deze beperkte middelen een grote collectie middelmatig te beheren of is het beter een iets kleiner collectie goed en deskundig te onderhouden? Het bestuur van de stichting kiest voor het laatste.
Een levende collectie betekent ook dat bepaalde werken worden toegevoegd en dat andere stukken de collectie verlaten. Hoeveel werken van één kunstenaar moet de collectie hebben? Is minder in dit geval dan niet meer? Onlangs is het met actieve steun van de burgemeester gelukt een prachtige Gabriel aan te kopen. Kan dan wel of niet een mindere Gabriel worden verkocht? Het is immers zo dat alle kunstenaars werken van wisselende kwaliteit hebben gemaakt. Is het dan onverstandig een minder werk tegen een beter werk in te wisselen?

Alle respect voor Putters "gevoel van stil verdriet" maar zo stil is dat verdriet natuurlijk niet gezien de uiting ervan op de WWK - en zo verdrietig hoeft hij ook niet te zijn. Putter, die het belang van de collectie kent, kan een bijdrage leveren door te helpen het draagvlak ervoor te vergroten. De Stichting Kunstbezit 's-Graveland zal er in ieder geval ook in toekomst alles aan doen om en mooie, representatieve collectie in stand te houden.

Met vriendelijke groet,
Robby Israel
Voorzitter
Stichting Kunstbezit 's-Graveland

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
stralend
17 gr.
windkr. 5