WIJDEMEERSE WEBKRANT
Putter over Kunstbezit
Kortenhoef, za 31 maart 2007

Putter las dat de Stichting Kunstbezit opruiming gaat houden. Er borrelen tal van herinneringen in hem op. Hij is diep bedroefd.

ingezonden bericht

Kunst

Onder de bezielende leiding van kunstdeskundige drs. Carole Denninger gaat de stichting Kunstbezit 's-Graveland "een bezem door de kunstcollectie halen", een formulering van de Gooi-en Eemlander. In de categorie "onbelangrijk" zullen werken worden afgestoten, er komt een verkooptentoonstelling en sommigen, zo heb ik begrepen, hebben hun (amateur)werk, waarvoor ze destijds hun beste beentje hadden voorgezet, teruggekregen, al had mijn goede vriend Jan Voorn, terwijl ik dit schrijf, nog niets vernomen.

Verkocht worden o.a., zo lees ik door mijn tranen heen, schilderijen van Noordewier, Jan Knikker en Louis Stutterheim en dan begin ik mij, rillend van de zenuwen af te vragen hoe de categorie "onbelangrijk" er verder uitziet.

De Stichting Kunstbezit is voorafgaand aan de geboorte van Wijdemeren in het leven geroepen om de schilderijen en beeldencollectie van de gemeente 's-Graveland veilig te stellen. Een initiatief van toenmalig raadslid Wim Hafkamp, die net als de meerderheid van zijn collega's bevreesd was dat de raad van de nieuwe fusiegemeente zijn begerige handjes niet zou kunnen thuishouden. Een stichting was de beste zekerheid en tot op de dag van vandaag denk ik dat het een wijs besluit is geweest.

Maar nu, nu in het vroegere atelier van Flip Hamers en bij het veilinghuis Van Spengen, de categorie "onbelangrijk" ter verkoop zal worden aangeboden, bekruipt mij het onaangename gevoel van stil verdriet. Wat is er in de verzameling zo onbelangrijk? Wordt dat criterium aangelegd op grond van de artistieke kwaliteit? Te vrezen valt van wel. Maar de kopers van de gemeente 's-Graveland hebben bij hun zoektochten ook andere motieven laten gelden. Aan veel bezit kleven verhalen die onmiskenbaar deel uitmaken van de historie van de aanschaf en dus van de algemene geschiedenis van het dorp. En zo zal het ook zijn voor Loosdrecht en Nederhorst den Berg, al weten we dat kunst daar met een buitengewone kleine "k" werd geschreven.

Waarom zitten amateurs als Jan Voorn en Akse in de collectie, maar ook de beroemde schrijfster An Rutgers van der Loef. Op welk schilderij, bij welke veiling, boden twee vertegenwoordigers van de gemeente tegen elkaar op? Welke halsbrekende toeren verrichtte burgemeester Kozijn om geld bij de gemeenteraad los te peuteren. Kortom, verhalen te over, die weliswaar niet zijn opgeschreven, maar verankerd liggen in het geheugen en ooit nog wel eens tevoorschijn zullen komen.

De "categorie onbelangrijk" verdwijnt uit beeld. Lang leve de vooruitgang.

Putter

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
16 gr.
windkr. 4