Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Groenewoud uit de IJskast

Kortenhoef, 4 oktober 2006

Tussen de nieuwbouwwijk aan de Zuidsingel en het Hilversum Kanaal ligt een grote, zwaar vervuilde vuilinsbelt. Groenewoud heet het terrein. Er moet een buitenplaats gebouwd worden.


Het plangebied Groenewoud. Donkerbruin de voormalige vuilstort waar veel chemisch afval ligt. Onderaan het Hilversums Kanaal. Rechts de Emmaweg waar ook een rommelig gebied is met kassen, caravanopslagplaatsen, etc.

Midden jaren zeventig kwam er een eind aan het storten van chemisch en ander afval op de belt. De belt is op sommige plaatsen ook nog eens zeer diep. Bij later onderzoek bleek dat sanering vele miljoenen zou gaan kosten. Het was de tijd van Lekkerkerk. Het land bleek vol te liggen met dit soort belten omdat het milieubewustzijn nog niet ontwikkeld was en omdat storten een goedkope manier was om van de rommel af te komen. In Kortenhoef circuleerden de wildste verhalen over een eventuele dubieuze rol van de gemeente en de stortende bedrijven. Er was geen geld om te saneren. Wel werd er een betrekkelijk dunne afdeklaag op aangebracht. Zo bleef de situatie tot op de dag vandaag.

Links de beltweg die van de Zuidsingel (boven) het gebied in loopt naar de belt. Rechts een stukje van de Emmaweg met schuurtjes en een grote caravanopslagplaats.

Niet saneren, maar inpakken

Eind jaren negentig startte de gemeente 's-Graveland samen met Natuurmonumenten en ING Vastgoed een project om de belt onschadelijk te maken (in te pakken om lekken naar het oppervlaktewater te voorkomen), het terrein terug te brengen in de staat van natuurgebied en met de bouw van een moderne buitenplaats op die plaats geld te verkrijgen om het hele project te bekostigen. 's-Graveland was enthousiast, de provincie was enthousiast, maar minister Pronk van VROM wilde er niet van weten. Dus verdween het project in de ijskast. Tot vanavond.

Koen Wagemakers, die optrad als projectleider van de gemeente Wijdemeren, gaf een presentatie over het project, dat nieuw leven is ingeblazen. Doel van de presentatie was om de stemming te peilen over het project en om geld vrij te maken voor een voorbereidingskrediet van € 14.600, dat nodig is om de eerste fase van het project, de iniatieffase, te bekostigen vanuit Wijdemeren.

Groen Licht voor Groenewoud

De commissie was zeer welwillend over het project. Wel werd er door Joep Frijdal (VVD) gevraagd naar de verdere kosten en risico's. De projectleider schatte dat de volgende fase van het project in totaal € 250.000 gaat kosten. Dat bedrag wordt verdeeld onder de deelnemers. Als de provincie ook toetreedt tot de stuurgroep komt een kwart voor rekening van Wijdemeren. Blijkt het project daarna haalbaar, dan komt dat geld later terug uit de exploitatie. Is het niet haalbaar, dan zijn dat de kosten van een poging om het verrommelde en vervuilde gebied tot leven te wekken.

In de presentatie werd de nadruk gelegd op open communicatie met alle belanghebbenden. Op de vraag van Peter de Cocq (GL) of er ook sociale woningbouw komt, antwoordde wethouder Wim Neef ontkennend. Die levert onvoldoende inkomsten om het project te financieren, gaf hij aan.


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolkt Half bewolkt Matige wind 16º Naar volgende bericht