Herman Stuijver

---

Herman Stuijver
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Raad over de kadernota

Wijdemeren, 1 juni 2006

De raad besprak afgelopen donderdag de kadernota. Passen en meten met het beschikbare geld als vingeroefening voor de begroting in november.

Herman Stuijver was er bij en schreef onderstaand verslag. Het was weer een uitputtingsslag voor de toehoorders. Om half twaalf hield hij het voor gezien, terwijl de raad met frisse moed over de paardenpoep begon te spreken.


Kadernota 2007 en paardenpoep

In een kadernota geven burgemeester en wethouders aan de raad een document waarin staat wat de hoofdlijnen zijn van inkomsten en uitgaven voor 2007 en de daarop volgende jaren, de kaders worden als het ware vastgesteld. Maar veel blijft onzeker. " Het is slechts een vingeroefening, vooruitlopend op de begroting. Niet meer dan dat", zei financieel wethouder Lorjé. Veel is onzeker, omdat bijvoorbeeld niet duidelijk is wat Wijdemeren zal ontvangen van de rijksoverheid. Ook wordt er nog gewacht op teruggave van de GAD-gelden, van de afvalophaaldienst.

Wat kunnen de burgers de komende jaren verwachten? Als het beleid zo wordt voortgezet, zal er in 2007 een tekort zijn van €208.000,00. Ook de jaren daarop laten tekorten zien. De financiële positie van de gemeente is beter dan de afgelopen jaren, maar men moet voorzichtig blijven. Een aantal plannen wordt naar achteren geschoven. De gemeentewerf in Nederhorst den Berg wordt pas in 2008 omgebouwd tot kazerne, hetzelfde geldt voor de aanpassing van de brandweerpost in Kortenhoef en de buitendienst van openbare werken zal niet eerder dan in 2010 worden gereorganiseerd. Als de centrale inkoop goed gaat lopen, verwachten B&W dat het vanaf 2008 een ton per jaar op zal leveren. Jaarlijks moet er daarnaast 350.000 worden bezuinigd.

Maar B&W nemen ook maatregelen die geld gaan kosten. Om de wegen in goede staat te houden steekt Wijdemeren in 2008 twee ton in de post 'wegbeheer', in 2009 een verdubbeling en in 2010 zelfs 600.000 euro. In het coalitieakkoord stond dat het minimabeleid moet worden uitgebreid, welnu jaarlijks wordt er 60.000 meer besteed aan de minima. Ook wordt er 60.000 uitgegeven aan een medewerker die zich zal bezighouden met diverse 'waterprojecten', onder andere de bagger in de Loosdrechtse plassen.

Omdat de begroting in balans is, hoeven de OZB, de honden- en toeristenbelasting niet te worden verhoogd.

Tegen half twaalf was dit agendapunt afgehandeld. Uw verslaggever ging op weg naar zijn bed. Dus of de raad voor half één akkoord is gegaan met de 'paardenpoepmaatregelen' en andere agendapunten kan ik u niet meedelen. Wel dat in de notitie 'Paarden in Wijdemeren' wordt voorgesteld om een paardrijroute aan te leggen en om die regelmatig te laten controleren op paardenpoep. Dat zal samen ongeveer 12.000 euro kosten. Verder gaat er een brief naar de minister of er geen paardenbelasting mag worden ingevoerd.

Naar verluidt sloot voorzitter Bijl om ongeveer 00.20 uur de vergadering af.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Matige wind 17º Naar volgende bericht