Rik Jungmann

---

Reactie
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Steun voor Jan van den Broeck

Wijdemeren, 31 januari 2006

Fractieassistent Frank van Rijk (PvdA) steunt in een reactie Jan van den Broeck. Hij neemt afstand van het standpunt van zijn eigen partij over peuterspeelzalen.

De reactie is ingegeven door de column van Dorpsbelangen Wijdemeren over Jan van den Broeck. Jan reageerde gisteren zelf.

Reactie

PvdA

Steun voor Jan van den Broeck

Omdat het geheugen ons regelmatig in de steek laat, is het handig als er archieven zijn, zoals van de Wijdemeerse Webkrant. Dan kun je alles nog eens nalezen en constateren dat 17 van de 19 raadsleden, inclusief die van DBW, indertijd voor het resultaat van de Commissie Van den Broeck hebben gestemd.

Het resultaat van de Commissie Van den Broeck is tot stand gekomen na uitvoerige open discussie tussen alle fracties. Dat was een resultaat van geven en nemen, maar over de peuterspeelzalen was men het - op GL na - eens. Bij gebrek aan ondersteuning voor het belang van peuterspeelzalen en bij het uitblijven van een goed antwoord op de vraag 'Wat willen we bereiken met peuterspeelzalen?' is destijds geconcludeerd dat alleen het 'samen spelen' resteerde en dat dit geen grond was voor subsidie. Voor de nauwkeurigheid: destijds is wel besloten subsidie op grond van sociaal-medische indicatie te verstrekken.

Mijn mening is - in tegenstelling tot die van de PvdA - wat dit betreft niet gewijzigd en ik deel dan ook de opstelling van het CDA. Eerst duidelijk maken wat het belang en is dan eventueel subsidiëren. Welke reden is er om bij alle inwoners geld te vragen voor (het spelen van) enkele kinderen?

De resultaten van de Commissie Van den Broeck strekken echter veel verder dan de peuterspeelzalen. Ook de basis voor subsidieverlening - de verdelingssystematiek en -maatstaf - voor sport, cultuur en welzijn zijn destijds geformuleerd en vastgelegd als beleid.

Tot slot nog het volgende. Dat de commissie de naam van de voorzitter kreeg is niet meer dan een goed gebruik. Ik kan me nog herinneren dat Jan dat in het begin knap ongemakkelijk vond en daar zeker niet op uit was. Hij was echter wel de initiatiefnemer om dit heikele dossier op te pakken en uit te discussieren. En dan meteen ook maar het laatste punt: dat was grotendeels achter gesloten deuren, maar ik denk dat het anders nooit gelukt was.

Frank van Rijk
vml. lid commissie Van den Broek namens de PvdA.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Windstil Naar volgende bericht