Rik Jungmann

---

Binnenlands Bestuur
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Wethouder Schagen stapt over

Wijdemeren, 16 januari 2006

In Schagen stapte een wethouder van de PvdA over naar GroenLinks. En hij stapte op als wethouder. Dat leidde tot grote verwarring.

De wethouder had zijn functie neergelegd, nadat de PvdA hem te laag op de kandidatenlijst had gezet. Hij stapte over naar GroenLinks en werd lijsttrekker. De raad wilde hem echter houden, waarna hij zijn ontslag weer introk. Volgens de VNG kon dat niet, volgens Binnenlandse Zaken wel. Aldus een artikel in Binnenlands Bestuur.

Er is een vage gelijkenis met de overstap van wethouder Yvonne Siemons. Die heeft haar functie echter niet ter beschikking gesteld na haar overstap.

In dezelfde Binnenlands Bestuur een artikel met als kop: "Wijdemeren werkt met weinig Ambtenaren".

Dit artikel komt uit Binnenlands Bestuur
het vakblad voor medewerkers van gemeenten .

Verwarring over positie wethouder Schagen

Het is onduidelijk of wethouder Eugeen Hoekstra van Schagen rechtmatig in functie is. Volgens een advies van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan de VVD-fractie is de intrekking van zijn eerder ingediende ontslag niet rechtsgeldig. Het ministerie van Binnenlandse Zaken beweert echter het tegendeel.

Hoekstra diende op 3 december 2005 zijn ontslag in nadat de PvdA hem op de vierde plaats van de kandidatenlijst had gezet. 'Het was duidelijk dat ik op die plaats niet zou kunnen terugkeren als wethouder en ik beschouwde het dan ook als een motie van wantrouwen.' Hoekstra zegde ook zijn PvdA-lidmaatschap op.

Toen tijdens een extra raadsvergadering op 15 december bleek dat Hoekstra wel voldoende vertrouwen kreeg van de raad, trok hij zijn ontslag weer in. De raad stemde hiermee in, alleen de VVD had twijfels bij de gang van zaken en vroeg de VNG om opheldering. 'Volgens het advies van de VNG kan een eenmaal ingediend ontslag niet ongedaan worden gemaakt', aldus Jan Bouwes van de VVD. Een eenmaal ingediend ontslag zou automatisch een maand later van kracht worden.

'Het was voor mij een volslagen verrassing dat ik volgens de VNG officieel niet meer in functie was', vertelt Hoekstra. 'Door een vorm- of procedurefout stond ineens mijn aanstelling ter discussie. Daarom heb ik op 6 januari mijn positie tijdelijk neergelegd.'

Burgemeester Gerrit Westerink heeft vervolgens advies gevraagd aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Westerink: 'Het advies van het ministerie was contrair aan dat van de VNG: het was helder dat Hoekstra kon doorfunctioneren. Ik zit nu dus met twee tegengestelde adviezen. Daarom heb ik besloten dat de wethouder kan doorfunctioneren en dat de raad op 31 januari een oordeel moet vellen over de brief van de VNG en het advies van het ministerie.'

Bouwes benadrukt dat de aanstelling van de wethouder voor de VVD geen politieke kwestie is. 'Het gaat ons niet om de wethouder als persoon. In onze visie is Hoekstra na 2 januari niet meer gerechtigd om te tekenen. We willen de gemeente behoeden voor schadeclaims.' Omdat het op dit moment niet duidelijk is of de aanstelling van Hoekstra rechtsgeldig is, heeft burgemeester Westerink besloten dat de wethouder voorlopig geen mandaatbesluiten zal nemen.

Overigens is Hoekstra na de raadsvergadering van 15 december lid geworden van GroenLinks. Hij is namens die partij lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. 'Of die stap invloed heeft op de beslissing van de raad, zal op 31 januari blijken', aldus Westerink. 'Maar wat de raad ook beslist, het zal uiteindelijk leiden tot een juridische uitspraak op hoog niveau.'


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Matige wind Naar volgende bericht