Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Gooi start met RSS feed

Wijdemeren, 23 februari 2006

De Gooi- en Eemlander start met een rss feed. Per 1 maart kunt u met een feedreader a la minute het nieuws bekijken.

De Gooi- en Eemlander had een nieuwsblok dat in een bestaande website geplakt kon worden. Een tijd heeft de WWK dat op de homepage ook gedaan.

Nadat de edities van de Gooi naders ingedeeld waren, kwamen wij er na enkele dagen achter dat het nieuwsblok niet meer ververst werd. Het werkte niet meer. Navraag bij de Gooi leerde dat dat inderdaad het geval was. Dat was voor ons de reden om met het nieuwsblok te stoppen. Aanpassen was nogal wat werk met niet al te veel toegevoegde waarde.

RSS is trend

Met het aanbieden van de rss feed sluit de Gooi aan op een grote trend. Veel websites als nu.nl, rtvnh.nl en ook de WWK bieden al langere tijd een rss feed aan. Bij de WWK komt inmiddels ongeveer een derde van al het bezoek (400 - 500 per dag) via de rss feed. Hij blijkt dus in een behoefte te voorzien.

Voor diegenen die niet weten wat een rss feed is een korte uitleg. Een rss feed is een klein bestand waarin de kop van een bericht, een korte inleiding van het bericht en een directe link naar het bericht staan. En dat dan voor de laatste tien of vijftien berichten. De indeling van het bestand volgt internationale standaarden. Dat bestand wordt gelezen met een z.g. feedreader. Omdat het bestand een vaste indeling heeft, kan iedere feedreader iedere rss feed lezen.

Een website met een rss feed herkent u aan ( één van) deze twee logootjes.

En wat heb ik daaraan?

U heeft daar dit aan. U kunt de feedreader instellen dat hij bijv. om de tien minuten even de rss feed leest. Als hij daarin een nieuw bericht aantreft, dan kunt u een seintje op uw pc krijgen. Een geluidje of een pop up waarschuwing. U ziet dus direct of er een nieuw bericht aan de feed is toegevoegd. Door op de bijgeleverde link te klikken, kunt u direct het betreffende bericht lezen.

Gebruik van een rss feed biedt dus de mogelijkheid om uw favoriete websites voortdurend in de gaten te houden, of direct over uw favoriete onderwerpen (bijv. sport) geïnformeerd te worden.

Tik bij google maar eens "rss" in. U ziet dan talloze readers en andere informatie.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Matige wind Naar volgende bericht