Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Nagel en het Paardenpasje

Wijdemeren, 15 februari 2006

In de commissie werd vanavond lang stilgestaan bij de Loosdrechtse paardenmest. De meerderheid wil dat de vervuiler betaalt. Wethouder Nagel zag dat niet zitten.


Adriaan Doets maakte gebruik van het recht om in te spreken. Hij brak een lans voor een andere paardenroute. Veiligheid vindt hij belangrijker dan paardenmest.

Op 7 februari besloot het college dat er een paardenroute moet komen in Loosdrecht. Ook besloot het college dat de gemeente Wijdemeren € 7.500 per jaar zou gaan uitgeven om de paardenmest regelmatig op te scheppen van straat.

Met het eerste deel van het voorstel was iedereen het eens. Met het uitgeven van de € 7.500 had Kees Bosdijk (PvdA) als enige geen enkele moeite, Jan Pieneman (CDA ) een beetje, maar toch niet echt. De overige partijen kondigden aan dat dit voorstel het in de raad niet zou halen. De vervuiler betaalt was de voorwaarde.

Wethouder Bert Nagel deed zijn uiterste best om de commissie te overtuigen van het feit dat iedere andere oplossing leidt tot hogere kosten vanwege handhaving, controle, etc. Bovendien, zo wees hij erop, het gaat niet alleen om maneges, maar ook om individuele paardenbezitters.

De oplossing: Een paardenpasje!

André Spils (DBL) toverde daarop een geel pasje tevoorschijn. Een pasje dat hondenbezitters in Hilversum bij zich moeten hebben om aan te tonen dat zij de hondenbelasting betaald hebben. "Dat kan bij paarden in Loosdrecht toch ook? Zo ingewikkeld is dat toch niet?" :aldus Spils.

De wethouder gaf zich niet gewonnen. Hij dacht even dat het gele pasje hoorde bij een afgesloten terrein. "Dat kan hier niet voor paarden, wij hebben het onderzocht." "Nee, het is gewoon van de gemeente Hilversum!": antwoordde Spils.

Onder druk van de meerderheid van de commissie gaat de wethouder nu toch onderzoeken of het kan. In de APV opnemen dat paarden niet op de openbare weg mogen komen, tenzij de berijder een betaalde vergunning op zak heeft. Met dat idee kwam Els Kruijt (VVD). Of een andere oplossing om de paardenberijders voor het opruimen van de mest te laten betalen. Lukt hem dat niet, dan moet hij de raad ervan overtuigen dat het niet kan, anders haalt het voorstel het niet.

Even kijken op Hilversum.nl

Uiteraad keek de WWK even op de website van Hilversum of daar iets over het gele pasje was te vinden. In de hondenbelastingverordening van Hilversum is niets te vinden over de identificatieplicht van een hond die zich op straat vertoont. André Spils zal best gelijk hebben, wij konden er niets over vinden.


De wekelijkse nieuwsbrief Regen Harde wind Naar volgende bericht