Rik Jungmann

---

Persbericht
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Lage Belastingmoraal?

Wijdemeren, 14 september 2005

De inhaalslag van de gemeente om achterstallige OZB te innen heeft succes. 2,4 miljoen euro werd er opgehaald. Maar men is niet tevreden.

De gemeente spreekt ons allen ernstig toe. Volgens onderstaand persbericht is het droevig gesteld met uw en mijn Wijdemeerse belastingmoraal. Maar liefst vijf en een half duizend inwoners (van de 23.000, incl. kinderen en grijsaards) ) heeft de OZB over 2005 niet betaald. Dus gaat de gemeente weer aanmaningen sturen en moet u extra betalen.

De administratie was na de herindeling ernstig in het ongerede geraakt, waardoor geruime tijd lang niet alle OZB aanslagen werden verzonden. Volgens dit persbericht is die administratie nu op orde. U heeft dus uw aanslag 2005 ontvangen. Maar toch betaalt u niet....., aldus de gemeente.

Persbericht

5.446 inwoners hebben aanslagen 2005 niet tijdig betaald
Gemeente int 2,4 miljoen belastinggeld in halfjaar

In oktober 2004 startte de gemeente het project 'invordering' om achterstallig niet betaald belastinggeld te innen. Als resultaat ontving de gemeente sindsdien, over 2003 en eerder, meer dan 2,4 miljoen euro. Ondanks deze goede resultaten is ook zichtbaar geworden dat het nog steeds niet goed is gesteld met de betalingsmoraal in Wijdemeren. Maar liefst 5.446 inwoners hebben hun belastingen voor 2005 niet tijdig betaald. Deze inwoners ontvangen binnenkort een aanmaning waaraan extra kosten zijn verbonden.

Bij de start van het project maakte de gemeente bekend dat 4.200 inwoners en bedrijven een aanmaning zouden ontvangen om achterstallige belastingen te betalen. 29% van de inwoners en bedrijven hadden tot 2003 één of meer belastingaanslagen niet betaald. Nu de administratie op orde is blijkt dat nog steeds veel mensen niet op tijd betalen. Er staan nog verschillende vorderingen uit 2004 open en ook de niet-betaalde vorderingen uit 2005 lopen op. Het gaat hier om ruim 1.5 miljoen euro. Veel belastingplichtigen betalen pas nadat ze een eerste aanmaning hebben gehad. De gemeente kan niets anders doen dan hiervoor extra kosten in rekening brengen.


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolkt Matige wind 18º Naar volgende bericht