Rik Jungmann

Rik Jungmann

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Van den Hoek wint Palingroken

Kortenhoef, 3 september 2005

Palingroker Leon van den Hoek uit Zierikzee won vanmiddag het Nederlands Kampioenschap Palingroken in Kortenhoef. Hij werd op de hielen gezeten door rokers uit Urk, Katwijk en Hilversum.


De winnaar van het NK Palingroken 2005, Leon van den Hoek uit Zierikzee.

In Kortenhoef werd onder een stralende zon vanmiddag het twaalfde NK Palingroken gehouden. Er waren veel mensen op het evenement afgekomen. De politie schatte 15 tot 20.000. De Kortenhoefsedijk werd omfloerst door rook van de rokende tonnen, vaten en ander rookgerei.

Van heinde en verre waren de vele rokers gekomen. Van Zierikzee tot Castricum, van Putten tot Volendam. Sommige rokers gingen voor de wedstrijd, andere ook voor de presentatieprijs. De prijs die te winnen was voor de mooiste presentatie. Er waren mooi opgetuigde kramen te zien, zoals die uit Arnemuiden en natuurlijk de kraam van Pieter van Duin met de vuurtoren van Katwijk die de presentatieprijs won.


De Dijk bezwangerd met rook.

De jury gaat aan de slag.

Mooier, maar minder lekker

De jury had veel moeite om tot een winnaar te komen. Na twee schiftingen op zicht, werd het restant daarna uiterst zorgvuldig geproefd en bekeken. De paling zag er in het algemeen dit jaar weliswaar aan de buitenkant beter uit dan vorig jaar, maar de smaak was door de bank genomen minder dan vorig jaar. Met name riep de jury de rokers na afloop op om de paling beter te zouten.

De eerste vier deelnemers aan de wedstrijd komen uit echte vissersdorpen. De winnaar werd Leon van den Hoek uit Zierikzee die enigszins verbouwereerd de uitslag aanhoorde. Tweede werd Jaap Taal uit Urk. De derde en vierde plaats worden bezet door Katwijkers. Gerrit Bijsterbosch op de derde en Willem J. Guyt op de vierde plaats.

Winnaar al weg

De vijfde plaats wordt bezet door Frans van de Smissen uit Hilversum. Deze laatste had waarschijnlijk de hoop op een prijs al opgegeven, want toen de voorzitter van de Vechtplassen Palingrook Commissie, Yvonne van den Brand gereed stond om hem te feleiciteren met een bos bloemen en een kus, bleek hij er niet meer te zijn.

De jury. Voorzitter ex-burgemeester Wim Kozijn aan de microfoon. Zojuist benoemd in Driebergen als waarnemer, sonds kort AOW-er en, zoals hij zelf zei, "even uit de mottenballen gehaald".

Het was een zeer geslaagde wedstrijd, die al voor de twaalfde keer in Kortenhoef wordt gehouden, waarmee Kortenhoef voor palingroken een begrip is geworden.


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Matige wind 24º Naar volgende bericht