Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

OKL praat met Politiek

Loosdrecht, 3 oktober 2005

Vanavond sprak de Ondernemerskring Loosdrecht (OKL) in Ottenhome met de Wijdemeerse politiek. Er waren circa vijftig aanwezigen.

Ondernemers in Wijdemeren

In Wijdemeren zijn twee ondernemersverenigingen actief het Ondernemerscollectief Wijdemeren (OCW) en de Ondernemerskring Loosdrecht (OKL). Bij de start van Wijdemeren hadden alle ondernemers zich verenigd in het OCW, maar later splitste het OKL zich uit onvrede weer af.

Op 7 juni sprak het OCW met de lokale politiek om materiaal voor de verkiezingsprogramma's te leveren. Vanavond deed het OKL dat in Ottenhome. Op 7 maart zijn er gemeenteraadsverkieizngen, waarna de programma's een rol spelen bij de vorming van een nieuw college van B&W.


Voorzitter Hans Vol (rechts) inroduceert gespreksleider Herman Stuijver.

De discussie werd geleid door Herman Stuyver, die zich met verve van die taak kweet. Hij rende door de zaal met de microfoon om reacties op te pikken, terwijl hij niet schuwde om prikkelende vragen te stellen. Een levendig debat was het gevolg. Achetr de tafel zaten Wim Lorjé (VVD), Freek Visser (CDA), René Voigt (DBW), Gert Zagt (DBL), Lia Moote (PvdA) en Nanne Roosenschoon (D66). Van GroenLinks was niemand aanwezig.


Achter de tafel de lokale politiek m.u.v. GroenLnks.

Het OKL had een zevental stellingen geponeerd waarover gedebatteerd kon worden.

  1. De politieke partijen schenken te weinig aandacht aan het bedrijfsleven;
  2. In Wijdemeren is het plafond van de gemeentelijke heffingen bereikt;
  3. De veiligheidseisen op het gebied van brandveiligheid zijn te ver doorgeschoten;
  4. Ook de gemeente is verantwoordelijk voor een recreatief en toeristisch beleid;
  5. Het parkeerprobleem op De Zodde moet snel worden aangepakt;
  6. De blauwe zone moet worden uitgebreid en strenger gecontroleerd worden;
  7. De politieke partijen moeten een actieve bijdrage leveren aan het versterken van de detailhandel.

Over de eerste stelling was de politiek het eigenlijk wel eens. Terugblikkend is er betrekkelijk weinig vergadertijd besteed aan het bedrijfsleven.


Vurig debat tijdens de pauze.

Lastenstijging?

Over de tweede stelling, de gemeentelijke heffingen ontstond enige verdeeldheid. Ale partijen vonden dat de heffingen (in principe) niet moeten stijgen. De VVD en DBW waren daar keihard in. Het Freek Visser (CDA) begon ook zo, maar hield een slag om de arm. Lia Moote (PvdA) en Nanne Roosenschoon (D66) stelden dat zij geen lastenverhoging willen, maar dat het kabinetsbeleid, het schuiven van taken naar de gemeente zonder geld, er mogelijk de oorzaak van kan zijn dat er wel lastenverhogingen toegepast moeten worden.

Schrappen subsidies

Uit de zaal kwamen enkele suggesties om te bezuinigen. Zoals het volledig schrappen van subsidies aan verenigingen. Een spreker voerde aan dat de ouders zich in de kroeg laten vollopen en dus best zelf voor dat geld de kosten voor hun kinderen kunnen betalen. Ook sprak men zijn verbazing uit over het feit dat er nu meer ambtenaren zijn dan de oude drie gemeenten samen hadden.

Toen het over veiligheidseisen ging werd als voorbeeld van doorgeschoten regels aangehaald dat er op recreatieparken naast de sloot een brandput (4000 euro p.st.) aangelegd moet worden. Wethouder Neef, optredend als Loco-burgemeester, gaf toe dat hier naar gekeken moet worden.

Kritiek Recron en Horeca NL

De Recron en Horeca Nederland waren vertegenwoordigd in de zaal. Uit die hoek werd de gemeente zeer kritisch benaderd. Men was niet tevreden over de communicatie met de gemeente en men vond de kosten van vergunningen, vergeleken met andere gemeenten te hoog.

Over de recent verschenen Nota Economische Zaken, Recreatie en Toerisme zei Jacob van der Meulen dat hij die "wollig" en weinig concreet vond. Op de opmerking dat de tien punten van het OCW niet in de Nota staan werd door wethouder Yvonne Siemons punt voor punt weerlegd dat die er wel in staan.


Het college van B&W. V.l.n.r. de wethouders Siemons, Neef en Nagel. Op de rij voor hen wethouder Ties Hagen, die later uit protest de zaal verliet.

Bijstandtrekkers voor aanleg fietspaden

Toen het over fiets- en wandelpaden ging trad er een incident op. Maud Stallvord, bestuurslid van de OKL, had een oplossing voor de kosten van de aanleg van fiets- en wandelpaden. "Dat is simpel. Laat die aanleggen door al die mensen die niets doen voor hun geld. De bjstandstrekkers." PvdA wethouder Ties Hagen stond op, zei: "Dit gaat me te ver." en verliet de zaal. Gevraagd naar hun reacties gaven de politici achter de tafel er blijk van zeer ongelukkig te zijn met de uitlating van mevrouw Stallvord. Lia Moote (PvdA) weigerde er op te reageren. Wim Lorjé (VVD) nam het op voor de bijstandsgerechtigden. "In Wijdemeren zijn dat er maar 140. De meesten zijn niet in staat om te werken, laat staan tot zware lichamelijke arbeid als de aanleg van fietspaden. En als ze wel kunnen werken zitten zij in trajecten om aan werk te komen."

Detailhandel op bedrijventerreinen

Over stimulering van de detailhandel werd duidelijk dat het CDA absoluut geen detailhandel op bedrijventerreinen wil, omdat dat de doodsteek van de reguliere middenstand is. Gert Zagt (DBL) bestreed die mening. Hij vond dat er juist op lange termijn gekeken moest worden en er geldstromen naar Wijdemeren getrokken moeten worden. Enkele raadsleden haalden het succes van de weekmarkt in Ankeveen aan en stelden voor om iets dergelijks in Oud-Loosdrecht te realiseren.

De avond eindigde met een Loosdrechts onderonsje over parkeren, de uitbreiding van de blauwe zone en de winkelstand nabij Lindeplein en Nootweg. Er kwamen veel ideëen langs, maar conclusies werden er niet getrokken.

Voorzitter Hans Vol bedankte de aanwezigen om 22.30, nadat er de hele avond een levendige discussie had plaatsgevonden.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Matige wind 14º Naar volgende bericht