Rik Jungmann

Douwe van Essen / Rik Jungmann

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Brandweerkazerne blijft

Kortenhoef, 30 november 2005

De brandweerkazerne aan de Eslaan in Kortenhoef wordt voorlopig niet verplaatst. Dat besloot het college gisteren.


De Brandweerkazerne aan de Eslaan in Kortenhoef.

De bouw van een nieuwe brandweerkazerne aan het eind van de Kerklaan, op de hoek van De Kwakel, was onderdeel van het inmiddels gesneuvelde "gebouwenplan". Aan de huidige kazerne aan de Eslaan moet veel vertimmerd worden. Bovendien was indertijd het argument dat de plek van de kazerne slecht was, vanwege de vele drempels die de uitrukkende brandweerauto's moeten nemen voor ze op de doorgaande Kerklaan zijn.

Opknappen en woningen erop

Het voornemen van het college is om de huidige kazerne toch op zijn plek te laten en er voor 1,2 miljoen euro aan op te knappen en nieuw te bouwen. De toegang tot de hal moet breder worden, omdat er nu gevaar voor beklemming bestaat door de te smalle deuren. Ook zal de fundering worden verzwaard, om op het gebouw twee appartementen te kunnen plaatsen die dienst gaan doen als dienstwoning voor vrijwilligers. Voorts wordt het gebouw uitgebreid met de nieuwbouw van een facilitaire ruimte.


Het planstoen waar woningbouw was gedacht.
Links (wit) de keet van de SFG en onder de bomen door, rechts van de keet,
de achterkant van de brandweerkazerne aan de Eslaan.

Woningbouw op het ruime plantsoen waar de kazerne op staat is daarmee vooralsnog van de baan.

Lange adem

Er ligt geen collegebesluit, omdat de brandweer in regionaal verband wordt samengevoegd. Voor het college een besluit over de kazerne neemt, moet eerst duidelijk zijn welke rol de kazerne in de regionale brandweer zal spelen, om te voorkomen dat er geïnvesteerd wordt in een gebouw dat daarna afgestoten wordt. Die regionalisering zal overigens op zijn vroegst pas in 2007 plaats vinden.


De wekelijkse nieuwsbrief Zonnig Windstil 5 Naar volgende bericht