Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wie Wat Waar / Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

CDA Kandidatenlijst

Wijdemeren, 29 november 2005

Langzaam maar zeker sijpelt naar buiten hoe de volgorde van de CDA lijst eruit zal zien. In de WWW van vandaag legde Herman Stuyver de puzzel. Wij puzzelen even mee.

Conceptlijst

Er ligt een voorstel voor de CDA lijstvolgorde. De ledenvergadering kan die volgorde op 8 december nog aanpassen. Toch doemen de contouren al een beetje op uit de wintermist. De CDA'ers die Herman Stuyver sprak zijn niet zo optimistisch over het resultaat van de verkiezingen op 7 maart. Nu heeft de partij zes zetels en anderhalve wethouder. Na 7 maart verwachten de CDA'ers vier of vijf zetels (waarbij de duikeling in de landelijke peilingen zeker een rol speelt). Uiteraard kunnen voorkeursstemmen bij de verkiezingen onderstaande puzzel ook door elkaar gooien. Samen met de puzzelstukken van de WWW en die van ons zelf kan het voorstel voor de lijst aardig samengesteld worden.

Wie niet terugkeren:

Freek Visser (Khf) staat op plaats 28 van de lijst. Hij keert niet terug. Zelf zegt hij meer een bestuurder dan een raadslid te zijn. Sterker nog, het raadslidmaatschap vond hij weinig opbouwend met veel geneuzel.

Wim Voeten (Khf) staat ook ergens onderaan en zal dus niet terugkeren. Hij zegt veel geleerd te hebben en beleefde met name plezier aan zijn voorzitterschap van de commissie Bestuur en Middelen. Zijn terugtreden wordt ook ingegeven door zijn leeftijd en om plaats te maken voor de volgende generatie.

Wie misschien in de raad komen:

Jan van den Broeck (Khf). Jan staat nummer zes op de conceptlijst. Krijgt het CDA weer zes zetels, dan zit hij in de raad. Krijgt het CDA minder zetels, dan kan hij er toch in komen als het CDA wethouders levert.

Hetty Kastelein (Ldr) komt helemaal nieuw binnen op de zevende plaats. Haar kandidatuur wordt alleen gehonoreerd met een zetel als het CDA net zo'n goed resultaat haalt als vier jaar geleden. Volgens de verwachtingen van de CDA'ers zelf zit dat er echter niet in.

Herman Veldhuisen (NdB) staat hoger dan plaats twaalf zegt hij in de WWW. (Uit de puzzel blijkt dat hij hoger staat dan acht.) Als het aan hem ligt, dan keert hij terug in de raad. Hij wil wel. Veel hangt af van het resultaat van de verkiezingen, maar de kans is gering.

Wie wel in de raad komen:


Wim Neef, lijsttrekker CDA

Wim Neef (NdB) staat op nummer 1 van de lijst. Hij zal er dus zeker in komen. Als het CDA weer deelneemt aan het college, dan zal hij vrijwel zeker weer wethouder worden en schuift de lijst één plaats op.

Betske van Henten (Ldr) bezet plaats nummer twee op de lijst. Zij is zeker van een raadszetel.

Esther Luijer (Khf) staat op plaats nummer drie. Ook zij zal weer in de raad komen.

Bert Nagel (NdB), de huidige wethouder van financiën, staat verrassend op plaats nummer vier. Ook van hem mag worden verondersteld dat hij terugkeert in de raad. Voor hem geldt hetzelfde als voor Wim Neef, zij het in mindere mate, dat CDA deelname aan het college hem wellicht een wethouderschap kan opleveren. (Daarvoor is wel een goed verkiezingsresultaat van het CDA vereist.)

Jan Pieneman (Ldr) komt binnen op de vijfde plaats. Nu is hij fractieassistent. Na de vorige verkiezingen waren er problemen met zijn toetreden vanwege het feit dat hij bij de politie werkt. Zijn kans op een raadszetel is vrijwel zeker. Als Wim Neef wethouder zou worden is de plek van Jan Pieneman verzekerd, omdat hij dan opschuift naar vier.

Samenvattend:

De plaatsen één tot en met zeven tellen zeker mee. Als de ledenvergadering de conceptlijst niet drastisch omgooit, dan ziet de kieslijst van het CDA er als volgt uit:

CDA Wijdemeren

Nummer
Naam
Plaats
1
Wim Neef
Nederhorst den Berg
2
Betske van Henten
Loosdrecht
3
Esther Luyer
Kortenhoef
4
Bert Nagel
Nederhorst den Berg
5
Jan Pieneman
Loosdrecht
6
Jan van den Broeck
Kortenhoef
7
Hetty Kastelein
Loosdrecht
8
?
?
9
Herman Veldhuisen
Nederhorst den Berg
 
?
Wim Voeten
Kortenhoef
 
28
Freek Visser
Kortenhoef

De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Matige wind Naar volgende bericht