Rik Jungmann

Douwe van Essen

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Plassenschap: Slagbomen?

Loosdrecht, 28 november 2005

Wethouder Yvonne Siemons is bang dat de Loosdrechtse Plassen verloederen. Zij stelt daarom voor om geld te gaan heffen voor ontspanning op en aan de Plassen.


Wethouder Yvonne Siemons (DBL): Utrecht betaalt mee,
of er komen slagbomen om de Plassen!

Knuppel in het Hoenderhok

De knuppel moet maar eens in het hoenderhok, moet wethouder Siemons gedacht hebben. Na de herindeling horen de Loosdrechtse Plassen bij Noord-Holland. In het Plassenschap, dat zich bezig houdt met recreatie aan en op en onderhoud van de Plassen, namen de provincie Utrecht en de stad Utrecht deel in de kosten. Na de herindeling trekken beide instanties zich geleidelijk terug uit het Plassenschap. Het gevolg, een enorme bezuinigingsoperatie in de begroting van het Plassenschap en bedreiging van het nodige onderhoud aan de Plassen. Tot nu toe was de discussie eigenlijk alleen nog maar over bestuurlijke kwesties, dat moet anders vindt zij.

Tachtig procent komt uit Utrecht.

In de G&E van vandaag stelt wethouder Siemons dat de kosten van het onderhoud alleen gedekt kunnen worden als er slagbomen rond de Plassen komen en recreanten van buiten Wijdemeren gaan mee betalen aan de kosten. Zij constateert overigens dat op sommige plaatsen langs de plas meer dan 80% van het bezoek uit Utrecht komt. Zij pleit er dan ook voor dat de provincie en de stad Utrecht hun verantwoordelijkheid nemen en blijven meebetalen.


Een bezoekje aan De Strook. Kassa!!?

Wijdemeren kan weliswaar de sluisgelden en toeristenbelasting iets verhogen, maar daarmee kan het gat in de begroting, dat Utrecht laat vallen, niet gedicht worden. Daarvoor zou vertienvoudiging van die inkomsten nodig zijn. Siemons is er geen voorstander van om het beheer van de Plassen helemaal in handen te leggen van de provincies Noord-Holland of Utrecht. Daarin wordt zij gesteund door de aanpalende gemeenten.

Slagbomen en Betalen.

Als Utrecht niet zijn verantwoordelijkheid neemt ziet zij maar één oplossing. Slagbomen om de Plassen en betalen om bij de Plassen te komen, opdat niet alleen de Wijdemeerders opgezadeld worden met de kosten.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolkt Windstil Naar volgende bericht