Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Tien jaar Internet in NL

Wijdemeren, 15 november 2005

Ruim tien jaar geleden begon de opmars van internet in Nederland. Een nostalgische terugblik.

Een artikel in WebWereld inspireerde mij tot het schrijven van dit stuk. In dat stuk werd teruggeblikt op tien jaar internet in Nederland. Ik blik even terug op tien jaar Wijdemeerse Webkrant en wat er daarvoor was.

Kerstmis 1994, het begint.

Mijn eerste kennismaking met internet was een gratis CD-rom die de VPRO uitgaf rond Kerstmis 1994. Installeren op een Windows 3.1 systeem met moeilijke dingen als de Trumpet-winsockets en Mosaic als browser. Gepruts. Met een 1200/75 split-speed modem het net op. Via de VPRO, die experimenteerde met internet. De grijze schermen kwamen traag binnen, maar de hyperlink werkte naar behoren. Iets later werd de Digitale Stad in Amsterdam geboren in samen werking met XS4ALL. Je kon er gratis inwoner worden en allerlei informatie vinden en uitwisselen. En je kreeg er een emailadres. Er ging een wereld open!

In september 1995 startte Planet Internet. Ik nam direct een account. Het modem werd ingeruild voor een 14K4 modem. Wat een snelheid! Windows 3.1 werd ingeruild voor Windows 95, met ingebouwde Internet Explorer. Enige tijd had Microsoft internet links laten liggen. Daar kreeg men spijt van. Netscape had 90% van de markt. Er kwam een inhaalslag waarbij MS zelfs nog even probeerde een eigen gesloten internet te maken. Het lukte MS gelukkig niet meer. De geest was al uit de fles.

Onbekend maakt onbemind

De eerste listservers kwamen in de lucht. Daar werden heftige discussies gevoerd. Maar, 95% van de Nederlanders had nog geen idee wat internet was, laat staan wat het zou worden. Voor een volle publieke tribune, gevuld met het ambtelijk apparaat van 's-Graveland, gaf ik een presentatie over internet. De pc met een modem aangesloten. Voor sommigen ging er een wereld open. Anderen hielden het op spielerei. Vieze plaatjes kijken en spelletjes spelen. Daar zou internet toe beperkt blijven, dachten zij. Douwe van Essen en ik pleitten in de raad voor de inzet van een Bulletin Board om de stapels papier van de raadsstukken te voorkomen en om te kunnen zoeken. Onbegrip was ons deel. Het is nu, na tien jaar, nog niet gelukt. Maar het komt eraan.

Sneller, sneller, sneller

Het 14K4 modem werd een 28K8. Het 28K8 werd een 56K modem. De kieslijn werd een ISDN verbinding, die inmiddels een breedband ADSL verbinding van XS4ALL is geworden. Via Mosaic, Netscape en Internet Explorer kwam Firefox. Alta Vista werd verruild voor Yahoo, die het af moest leggen tegen Google. Eudora werd Outlook. Windows 3.1 werd Win95, WIN98 en XP. De schijf groeide van 10 Mb in de XT naar 180 Gb. Het geheugen van 640 Kb naar 1 Gb.... Van statische plaatjes naar streaming video. MP3 moest nog uitgevonden worden. Nu is er een hele industrie op gebaseerd. De eesrte betaalbare handscanners (zwart-wit) kwamen op de markt. De eerste mogelijkheid om eigen afbeeldingen op te nemen in de website. Van een digitale camera hadden we nog nooit gehoord. En nu? Iedere gsm heeft een camera aan boord. Zo hard ging het.

De eerste experimenten met HTML deed ik in december 1995. Mijn eerste pages, gemaakt met Notepad, want iets anders was er nog niet, verschenen op 1 januari 1996. Knullige onhandige pages, maar het werkte. De Gooi- en Eemlander wijdde er zelfs een berichtje aan. Het was nog heel bijzonder. Daarna ben ik nooit meer gestopt. Vandaar dat de Wijdemeerse Webkrant en haar voorganger, het nieuws van de D66 afdeling in 's-Graveland (ik ben geen lid meer) de komende 1 januari 10 jaar bestaat.

Het oudste bericht in het archief

Het oudste bericht in het archief van de Wijdemeerse Webkrant is van 11 november 1996, de eerdere zijn verloren gegaan. Het bericht luidt:

"Tijdens de algemene beschouwingen is de fractie Dorpsbelangen kwaad weggelopen. Hun kiezers waren dus even niet meer vertegenwoordigd terwijl er uitsluitend een zakelijk politiek verschil van inzicht was. Uiteraard haalden ze ruimschoots de pers. Misschien ging het daar ook wel om. Jammer..."

De context van deze actie van Co de Kloet (fractievoorzitter en oppositieleider), René Voigt en Henk de Kloet (ook toen al!) was dat de z.g. Paars+ coalitie, bestaande uit PvdA, VVD, D66 en Algemeen Belang naar het oordeel van DB niet op hun constructieve inbreng in ging. Zij werden boos en liepen weg.

Ach ja. Tien jaar. Toch mooi, tien jaar geschiedenis on-line.

Nostalgie.

Rik Jungmann


De wekelijkse nieuwsbrief Regen Windstil 12º Naar volgende bericht