Rik Jungmann

Div.

Gooi- en Eemlander/WWK
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Blok/Kijk op de Wijk weer actief

Kortenhoef, 10 maart 2005. De Stichting Blok en Kijk op de Wijk treden weer naar buiten. Zij willen dat de Kortenhoefsedijk van snelheidsremmers voorzien wordt.

Wat vooraf ging

In 2000 en 2001 werd in samenwerking met 3VO, de gemeente 's-Graveland en bewonersgroepen het project Kijk op de Wijk (KodW) gestart, waarin ook de Stichting Blok (Behoud Leefbaarheid Oud Kortenhoef) deelnam. Het doel was om gezamenlijk vast te stellen welke maatregelen nodig waren op de drukke doorgaande wegen in 's-Graveland. In de aanloop ontstond er regelmatig flinke frictie tussen de werkgroep en wethouder Wim Neef, zeker toen de door KodW voorgestelde tolheffing  voor heel 's-Graveland sneuvelde. De uitgewerkte plannen leidden uiteindelijk op 23 februari 2001 tot een stemming in de gemeenteraad. Toen werd aangenomen om acht flitspalen te plaatsen langs Noordereinde, Zuidereinde en de Kortenhoefsedijk en de inrichting van de Emmaweg als 30 km zone voorzien van vier drempels.

Bij de uitwerking liep het allemaal wat anders. Er kwam één flitspaal bij het stoplicht Smidsburg en twee signaleringsborden (altijd uit) die oplichten als er te hard wordt gereden op Noorder- en Zuidereinde. De Emmaweg werd voorzien van vijftien in plaats van vier drempels. De Kortenhoefsedijk werd een jaar geleden voorzien van rode fietssuggestiestroken, nadat de raad daar op 27 november 2003 over besloten had.

Update 10-3-2005, 18.00 uur: Volgende alinea aangepast.

Overigens werd er op 19 maart 2001 ook al eens gesproken over het verkeer op de Kortenhoefsedijk en het Moleneind op een avond georganiseerd door Blok. Wethouder Wim Neef wilde wel chicanes of andere verkeersremmers. Hij was geen voorstander van drempels. Ook de aanwezigen wilden geen drempels bleek uit een stemming.

Kijk op de Wijk/Blok weer actief


Robby Israel, indertijd woordvoerder
namens Blok in het project KodW.


De drukke Kortenhoefse Dijk

Uit de raad van
27 -11-2003:

Het voorstel om op de Kortenhoefsedijk fietssuggestiestroken aan te brengen kon in de ogen van Henk de Kloet (DBW) geen genade vinden. "Dit is schijnveiligheid. De weg wordt er geen centimeter breder van en er wordt ook niet zachter gereden." :aldus De Kloet. Felix Flameling (D66) viel de Kloet bij. Ook hij sprak van schijnveiligheid. Wethouder Wim Neef bestreed dit met niet nader genoemde onderzoeken die uit zouden moeten wijzen dat de stroken wel effect hebben.

Simone Stevens van de Gooi ging langs bij Robby Israel bewoner van de Kortenhoefsedijk en Wout Spaan van de Stichting Blok. In de krant van vandaag doet zij verslag. De Stichting Blok is ontevreden met de gang van zaken tot nu toe en zocht contact met het gemeentebestuur. Op de vraag naar maatregelen kreeg zij echter een negatief antwoord. De Kortenhoefsedijk zou 30 km zone worden, maar daar is nog niets van terechtgekomen stelt Blok. Bovendien zijn de suggestiestroken volgens beide heren slecht aangelegd en gevaarlijk voor fietsers van wegen gaten en geulen. Ondanks de aanleg van de stroken is de weg nog steeds een racebaan.

Er zou in 2004 begonnen worden met de inrichting van de Dijk als 30-km zone, maar die zijn vanwege de financiële perikelen van de gemeente doorgeschoven naar 2007. Stichting Blok vind dat uitstel onaanvaardbaar en is bang dat het nog later wordt. Er wordt zelfs gespeeld met de gedachte aan een juridische procedure tegen de gemeente, al lost men het probleem liever op in overleg.

Reactie wethouder Neef


Wethouder Wim Neef

De wethouder erkent dat er met name een probleem is op het Moleneind (het verlengde van de Kortenhoefsedijk tussen de Vreelandseweg en Loosdrecht). Nog dit jaar zullen alle wegen in Wijdemeren opnieuw worden gecategoriseerd (ingedeeld in doorgaand, 50 km en 30 km). Voor de Kortenhoefsedijk ziet hij geen mogelijkheden, omdat het geld nu ontbreekt. Bij het opstellen van de begroting 2007 (na de verkiezingen van volgend jaar maart) zal er opnieuw naar de problematiek worden gekeken. Over de kwaliteit van de suggestiestroken is hij in gesprek met de aannemer die het werk uitvoerde.


De wekelijkse nieuwsbrief BewolktHalf bewolktWindstil Naar volgende bericht