Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

De Naam is Brouwersbrug?

's-Graveland, 9 maart 2005. De namen van de bruggen en hun historie blijven in de belangstelling. De Brouwersvaartbrug lijkt ook historisch gezien onjuist.

Douwe van Essen wees op een bericht in de Webkrant dat hij op 26 januari 2003 schreef. Op 24 januari van dat jaar hield het college een wijkavond/dorpsbezoek in 's-Graveland.

Ter gelegenheid van die wijkavond werd de schilderijententoonstelling van de Stichting Kunstbezit 's-Graveland tentoongesteld.


De Brouwersbrug in het Zuidereinde van 's-Graveland, 
in 1929 geschilderd door Anton Smeerdijk (1885-1965
).

Onder die schilderijen bevindt zich een werk van Anton Smeerdijk van de Brouwersbrug. Ton Coops, de kenner bij uitstek van dat deel van 's-Graveland, die er zelfs een boek over schreef onder de titel "Het Bos van Blaauw" herkende die avond direct wat het schilderij voorstelde.

Het citaat uit dat boek, gewijd aan de brug:

"Gooilust betekent voor Louk vooral de plaats, waar haar dierbare voorouders hebben gewoond, en waar zij haar tante Margaretha lange tijd heeft verpleegd en verzorgd. Vaak stelt zij zich de buitenplaats voor zoals die was voordat de heer Blaauw de zaak overhoop haalde en er een dierentuin van maakte, schrijft ze later in een brief. Hij liet de boerderij Bouwzicht afbreken, evenals de huisboerderij op Gooilust. Hij liet het afschuwelijke terras aanleggen achter het huis.

Onlangs verkocht hij de Brouwersbrug aan de gemeente en gaf toestemming die door een duiker onder het Zuidereinde te vervangen. Ook die brug is één van haar dierbare herinneringen aan het verleden, de mensen noemden het 'het witte bruggetje van Trui Kip' die daar in de buurt een winkeltje hield."

Louk in dit citaat is Mevrouw L. Blaauw-Six, die toen Gooilust bewoonde.

Komend weekend zal het schilderij (waarschijnlijk) te zien zijn op de tentoonstelling van de Stichting Kunstbezit in de Oude School.


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolktMatige wind Naar volgende bericht