Rik Jungmann

---

Binnenlands Bestuur
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Nederlander is Keuzemoe

Wijdemeren, 28 juli 2005

De Nederlander wordt door het kabinet gedwongen om te kiezen. Uit een enquête blijkt dat de Nederlander dat helemaal niet wil.

In Binnenlands Bestuur stond een aardig artikel over een onderzoek dat gehouden is naar de keuzevrijheid die het kabinet voor de Nederlander bevecht, daarin gesteund door de EU. Het slaat weliswaar niet alleen op Wijdemeren, maar het is te opvallend om te laten passeren.

En nu maar wachten tot we kunnen kiezen of we in Wijdemeren, Hilversum of Bussum willen wonen zonder te verhuizen. Of wat dacht u ervan om te kiezen voor een andere nationaliteit? Monaco? Zweden? Dat moet toch, zeker binnen de EU, ook kunnen.... :-) red.

Overgenomen bericht

Driekwart Nederlanders is ‘keuzemoe' (19/07/2005)

Zelf bepalen waar je stroom en gas koopt, de eigen zorgverzekering regelen, zelf kiezen voor een prepensioen- of levensloopregeling. Het kabinet geeft de burger graag keuzevrijheid, maar driekwart van de Nederlanders zegt hierdoor door de bomen het bos niet meer te zien.

Dat blijkt uit een onderzoek van CentERdata in opdracht van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD). Bijna de helft van de Nederlanders (46 procent) zegt geen tijd te hebben voor al die moeilijke keuzes. Dat de overheid nog meer taken afstoot, vindt slechts zeventien procent een goed idee.

Ruim de helft van de burgers is bang de verkeerde keuze te maken voor hun zorgverzekering of levensloopregeling. Maar weinig mensen kunnen of willen zich bovendien verlaten op tussenpersonen. Een ruime helft (58 procent) denkt dat tussenpersonen geen betrouwbare informatie zullen verstrekken. Slechts 22 procent heeft hier wel vertrouwen in.

Bijna driekwart van de Nederlandse burgers vreest met alle veranderingen op het gebied van zorg, pensioen en AOW duurder uit te zijn. Slechts zestien procent verwacht een financieel voordeel te behalen. Het afschaffen van collectieve regelingen zorgt volgens zestig procent van de burgers voor afkalving van de solidariteit. Dertien procent verwacht dit niet.

De uitkomsten blijken erg afhankelijk van leeftijd en opleidingsniveau van de burgers. Ouderen en lager opgeleiden voelen zich over het algemeen veel minder in staat de juiste keuzes te maken. Jongeren en mensen met een beter inkomen hebben het gevoel juist meer greep te krijgen op regelingen.

Voor het onderzoek zijn 1825 mensen benaderd die een afspiegeling vormen van de Nederlandse bevolking.


De wekelijkse nieuwsbrief Zwaar bewolkt Bewolkt Half bewolkt Windstil 25º Naar volgende bericht