Rik Jungmann

Douwe van Essen

Persbericht CDA/DBL/PvdA
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

OZB gaat 2,5 procent omlaag

Wijdemeren, 28 januari 2005. De coalitiepartijen CDA, DBL en PvdA zullen tijdens de komende raad de OZB voor dit jaar met 2,5% verlagen. Voor de eigenaar van een gemiddelde woning (€ 309.000,--) zal de OZB-aanslag circa € 12,-- lager zijn.


V.l.n.r de fractievoorzitters van DBL (Gert Zagt), Betske van Henten (CDA) en Lia Moote (PvdA), die onderstaand persbericht ondertekenden.

Persbericht

CDA, Dorpsbelangen Loosdrecht(DBL) en PvdA Wijdemeren
verlagen OZB

Het CDA, Dorpsbelangen Loosdrecht en de PvdA komen tijdens de raadsvergadering van 3 februari met een initiatiefvoorstel om de OZB met bijna 2,5% te verlagen. Deze verlaging is deels mogelijk doordat de definitieve huisvesting van het gemeentebestuur en haar ambtelijk apparaat langer op zich laat wachten. Daarnaast heeft het college besloten tot verkoop van Westerveld, het voormalige gemeentehuis van ’s -Graveland. Op de totale post huisvesting kan nu een substantiële bezuiniging gerealiseerd worden. CDA, Dorpsbelangen Loosdrecht en PvdA zijn van mening dat dit geld ten goede dient te komen aan de inwoners van Wijdemeren.

Bij de begrotingsbehandeling in november jl. hebben CDA, DBL en PvdA een motie ingediend waarin het college gevraagd werd uiterlijk in januari 2005 te komen met voorstellen voor huisvesting. Zij verwachtten toen al dat er een substantiële bezuiniging mogelijk was en stelden dat dit ten goede diende te komen aan de inwoners van Wijdemeren. Het college nam deze motie over en is nu met het voorstel gekomen om de rapportage “Haalbaarheidsstudie definitieve huisvesting” voor kennisgeving aan te nemen en de ontwikkelingen m.b.t. het onderzoek Loenen-Wijdemeren af te wachten. Tevens heeft het college op basis van de rapportage besloten tot verkoop van “Westerveld”.

CDA DBL en PvdA stellen dat het als gevolg van deze besluiten mogelijk is om de afschrijving op de investeringen “centrale huisvesting Wijdemeren 2003” te verlengen van 5 naar 7 jaar. Daarnaast wordt voorgesteld in 2005 niet af te schrijven op oude investeringen in Westerveld. Het gaat daar om “verbouwing/uitbreiding gemeentehuis” en “vervanging vloerbedekking gemeentehuis”. Hierdoor worden de huisvestingslasten in 2005 verlaagd met in het totaal ca. € 96.000. Daardoor kunnen de ozb-tarieven met bijna 2 % worden verlaagd.

Bij de behandeling van de WOZ-tarieven in december 2004 was ook nog niet geheel duidelijk hoe groot de stijging van de totale WOZ-waarden zou zijn. Uitgegaan werd van een stijging van 54 %. Inmiddels is gebleken dat de totale waarden van de woningen een stijging van 54,5% tot gevolg heeft. Een half procent hoger dus. Uitgangspunt was een gelijkblijvende ozb-opbrengst. Het is daarom mogelijk om het tarief met 0,5 % te verlagen, zodat burgers niet extra belast worden voor de waardestijging van hun woning.

Het initiatiefvoorstel zal behandeld worden tijdens de raadsvergadering van 3 februari as. Verlaging van de tarieven op dit moment betekent dat er geen vertraging komt in het opleggen van de aanslagen. De aanslagen kunnen op het eerder afgesproken moment worden verstuurd.
Voor de eigenaar van een gemiddelde woning (€ 309.000,--) betekent dit dat de OZB-aanslag circa € 12,-- lager zal zijn.

Betske van Henten (CDA),
Gert Zagt (DBL),
Lia Moote (PvdA)


De wekelijkse nieuwsbrief BewolktWindstil Naar volgende bericht