Rik Jungmann

Kunst aan de Dijk

Kunst aan de Dijk
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Concert Kunst aan de Dijk

Kortenhoef 25 januari 2005. Kunst aan de Dijk organiseert op 10 februari een concert met het Keizerkwartet en Paolo Giacometti.

Persbericht

Pianist Giacometti met het Keizerkwartet in Kortenhoef
Topprogramma in het Oude Kerkje

Donderdag 10 februari presenteert Kunst aan de Dijk een concert met een aantal toppers uit de kamermuziek. Op het programma staan strijkkwartetten van Beethoven, Brahms en Dvorak. Het Keizerkwartet wordt voor deze gelegenheid aangevuld met het Hilversumse pianofenomeen Paolo Giacometti, die onder meer de Edison Award 2001 voor "Uitvoerend Nederlands kunstenaar” won.


Paolo Giacometti

Keizerkwartet

In de schijnwerpers
Het Keizerkwartet bestaat uit Melina Mandozzi (viool), Sanne Hunfeld (viool), Lex Korff de Gidts (altviool) en René Berman (cello). Dit verbond van laureaten – ze wonnen alle het Oscar Back Concours - wordt versterkt door Paolo Giacometti, die de laatste jaren steeds vaker in de schijnwerpers staat. Sinds 1987 heeft hij een groot aantal nationale en internationale prijzen gewonnen, die hem in staat hebben gesteld op te treden op de belangrijkste concertpodia van Europa. Sinds enkele jaren is hij bovendien een van de vaste begeleiders van de bekende cellist Peter Wispelwey.

Toelichting op het programma
Liefhebbers van kamermuziek komen deze avond volledig aan hun trekken. Het programma bevat een aantal toppers uit de kamermuziek:
 Beethoven: Strijkkwartet opus 18, nr.3 D
 Brahms: Pianokwintet f moll, opus 34
 Dvorak: Pianokwintet A dur, opus 81

Beethoven begon in 1798, op achtentwintigjarige leeftijd, te werken aan zijn eerste serie strijkkwartetten opus 18. De serie bestond uit zes werken, die in 1801 in druk verschenen. Het kwartet nr. 3 is waarschijnlijk als eerste geschreven. Opvallend is het verschil met de werken van zijn voorgangers, zoals Hayden en Mozart. Zijn stijl is oorspronkelijk en nieuw; Beethoven ging zowel in expressie en dynamiek veel verder dan zijn voorgangers.

Brahms had zijn pianokwintet opus 34 oorspronkelijk geschreven als strijkkwintet. Op aanraden van Clara Schumann veranderde hij zijn compositie in een versie voor piano en strijkkwartet. Zijn vriend en raadgever, de beroemde violist Joseph Joachim, schreef hierover: “Het kwintet is te mooi voor woorden, een meesterwerk zoals we dit na het jaar 1828 (sterfjaar van Schubert) niet meer gekend hebben.”

Dvorak schreef zijn pianokwintet opus 81 in 1886 in een periode van zeven weken. Hij verwerkte er elementen in uit zijn eerste pianokwintet uit 1872, dat sterk werd beïnvloed door de muziek van Wagner. Het tweede deel van het kwintet, de “Dumka”, is gebaseerd op volksmuziek uit de Oekraïne. De “Furiant” in het derde deel is een uitbundige Boheemse voksdans met een verschuivend metrum. De première van het kwintet vond plaats in 1888 in Praag, met groot succes; het zou een ereplaats verwerven naast de kwintetten van Schumann en Brahms.

Datum en tijd:
Donderdag 10 februari om 20.15 uur (kerk open 19.30 uur)
Plaats: het Oude Kerkje, Kortenhoefsedijk 168 in Kortenhoef
Toegang: € 12,50, donateurs € 9,00
Reserveren: info@kunstaandedijk.nl of 06-30946840


De wekelijkse nieuwsbrief ZonnigMatige wind Naar volgende bericht