Rik Jungmann |
Douwe van Essen |
G&E/WWK |
Wijdemeren: Niet Baggeren
Loosdrecht,
20 februari 2005. De Gooi opende gistermorgen op de voorpagina met het
nieuws dat er geen zand gewonnen mag worden uit de Loosdrechtse Plassen. Een aantal invloedrijke organisaties bepleit al lang dat de Loosdrechtse Plassen diep uitgebaggerd en uitgezogen moet worden om af te komen van het slib. Onder die organisaties de provincie Noord-Holland, het Hoogheemraadschap Amstel-Gooi en Vechtstreek en de HISWA. Dat uitbaggeren kan echter alleen als de gemeente Wijdemeren er toestemming voor geeft door middel van een bestemmingsplan.
Het college heeft besloten niet mee te werken aan het uitbaggeren. Dat besluit komt niet als een verrassing. Het college was al een hele tijd gekant tegen het winnen van zand en het uitdiepen, zeker nadat Dorpsbelangen Loosdrecht een klinkende overwinning haalde in de verkiezingen en deel nam aan het college. In Loosdrecht is men zeer beducht voor schade als gevolg van het uitdiepen van de plassen. Die visie wordt gesteund door Professor Co de Vries van de VU in Amsterdam. Hij raadt de ingreep in de plassen in een advies aan het college sterk af.
In de commissievergadering van 21 april waren er partijen die zich direct tegen het verdiepingenplan uitspraken (VVD, DBL, D66) of ervoor (PvdA, DBW). Het CDA, de grootste partij, wilde echter geen mening geven en wachten op het besluit van het college dat nu gekomen is. Tijdens die vergadering stal Hilbrand Korver (GL) de show door met een boormachine en bakjes met water aanschouwelijk te maken wat er gebeurt als je gaat graven. Ook GL was tegen. In september ontstond er commotie omdat AGV de aanbestedingsprocedure had gestart voor het verdiepingenplan, buiten medeweten van het college van B&W van Wijdemeren. Om toch wat aan het zweefslib in de plassen te doen adviseert Prof. De Vries om water uit het Amsterdam-Rijnkanaal en de Vuntusplas in te laten in de Loosdrechtse Plassen en met dat water de plassen door te spoelen.
De enige mogelijkheid die de provincie nu nog heeft is om een z.g. aanwijzing aan Wijdemeren te geven. Met andere woorden het besluit van het college terzijde te leggen en Wijdemeren te dwingen om mee te werken. Gedeputeerde Albert Moens zinspeelde daar op tijdens de hoorzitting op 10 maart van vorig jaar. Voor ontwikkelingen voor die tijd zie:
|