Rik Jungmann

Gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Steunpunt Huiselijk Geweld

Wijdemeren, 8 februari 2005. Op 22 februari zal de commissie Maatschappelijke Zaken een voorstel van het college bespreken dat handelt over huiselijk geweld.

Persbericht

Raadscommissie bespreekt binnenkort plan van aanpak
College voor regionaal Advies- en Steunpunt huiselijk geweld

Huiselijk geweld is één van de meest voorkomende geweldsvormen in ons land. In 2004 zijn in de regio Gooi- en Vechtstreek 1100 meldingen geregistreerd. Vermoedelijk het topje van de ijsberg. Onder de titel ‘Stop huiselijk geweld’ willen gemeenten en maatschappelijke organisaties in de regio dit probleem gezamenlijk aanpakken. Eén van de maatregelen is het realiseren van een Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld in Hilversum. Het college van B & W legt hiervoor een plan van aanpak voor aan de gemeenteraad.

Huiselijk geweld is een complex probleem. Niet alleen de slachtoffers, maar ook plegers, omstanders, getuigen en professionals voelen zich vaak machteloos wanneer er sprake is van huiselijk geweld. Van oudsher werd dit gezien als een privé-situatie waar men niet over sprak. Bedoeling is dat in de toekomst iedereen die met huiselijk geweld te maken heeft bij het Advies- en Steunpunt terecht kan voor advies. Want hoe kun je helpen om huiselijk geweld zo vroeg mogelijk te stoppen? En hoe maak je zoiets bespreekbaar? Hiervoor is deskundige begeleiding nodig.

Ook het kabinet heeft de bestrijding van huiselijk geweld tot speerpunt van beleid gemaakt en stelt voor een deel van het project geld beschikbaar. Voor het resterende deel zijn de regiogemeenten verantwoordelijk. Het college van Wijdemeren stelt voor vanaf 2006 geld beschikbaar te stellen.

De raadscommissie Maatschappelijk Zaken bespreekt het plan op 22 februari a.s. Afhankelijk van de uitkomst wordt het plan daarna aan de gemeenteraad voorgelegd. De ontwikkeling en uitvoering van het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld komt, wanneer alle gemeenteraden akkoord gaan, in handen van de GGD.


De wekelijkse nieuwsbrief ZonnigWindstil Naar volgende bericht