Rik Jungmann

Douwe van Essen

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

DBL: Koningsdrama

Loosdrecht, 22 december 2005

Een dolksteek in de rug. Zo kwalificeert wethouder Yvonne Siemons de samenstelling van de kieslijst van DBL. André Spils sluit zich daarbij aan.

DBL haalt de G&E vandaag in drie artikelen, waarvan één zelfs op de voorpagina, over de rel die in de partij is uitgebroken. Siemons en Spils vinden dat de lijst, met Jaap van Waveren op de eerste plaats, ondemocratisch is vastgesteld. Onfatsoenlijk en respectloos, dat vinden beide DBL prominenten van de gang van zaken.

De hoofdrolspelers in dit koningsdrama: V.l.n.r. Yvonne Siemons, André Spils, Jaap van Waveren en Adriaan Doets.

DBL lijst: voorgebakken en ondemocratisch?

Yvonne Siemons en André Spils zeggen dat er nooit een toelichting door het bestuur van DBL aan hen is gegeven waarom Jaap van Waveren, die kort geleden lid werd, op de eerste plaats is gezet. Zij stellen dat de lijst door het bestuur in een vroeg stadium is voorgebakken en er niets meer gewijzigd kon worden. "Ondemocratisch" noemen zij de gang van zaken.

Wethouder Yvonne Siemons heeft dinsdagavond, op de ledenvergadering, een brief laten voorlezen (zij was er zel niet) die niets te raden overliet. De gang van zaken heeft haar "diep gekwetst als voormalig lijsttrekker en huidig wethouder". De handelwijze van het DBL bestuur noemt zij "een dolksteek in de rug."

Spils naar VVD

André Spils is ook diep teleurgesteld. DBL is volgens hem de zoveelste lokale partij die aan intern gekonkel vroegtijdig ten onder gaat. "We hadden openheid en transparantie voor ogen en geen achterkamertjespolitiek. En wat gebeurt er? Niets anders dan achterkamertjespolitiek, zelfs intern." Over plaats vier van Jan van Corteveen uit Kortenhoef zegt hij: "Ik had die man nog nooit gezien! Dat is toch raar dat er iemand voor je op de lijst staat die je niet kent!" En over Jaap van Waveren: "Die is net lid geworden en staat nu op de hoogste plaats." Spils deelt mee dat hij lid wordt van de VVD. Of hij zich ook bij die fractie aansluit zegt hij niet.

V.l.n.r. Gert Zagt, nu fractievoorzitter, nummer twee op de lijst, Miep van Hattem, raadslid, nummer drie op de lijst en Jan van Corteveen uit Kortenhoef, nummer vier op de lijst (ex-CDA, ex-ChristenUnie).

Doets: "Winnaars en Verliezers"

Adriaan Doets, de (waarnemend) voorzitter van DBL, reageert vrij lakoniek op de ophef. Hij stelt dat er nu eenmaal winnaars en verliezers zijn. Het resultaat van de afgelopen vier jaar vindt hij onvoldoende. "Maar dat mag je niet zeggen. Je kunt nergens over praten, niet eens direct!" Doets heeft vertrouwen in Jaap van Waveren. Hij stelt dat Van Waveren iemand is die veel leest, van dingen op de hoogte is, veel tijd heeft en nu als sluitstuk van zijn carriere zaken ten uitvoer wil gaan brengen. Doets denkt dat Van Waveren en Zagt een sterk duo gaan vormen in het gemeentebestuur.

Ander Daglicht

Het is ruim een maand geleden dat de fractie van DBL een motie van wantrouwen tegen wethouder Ties Hagen herriep om de positie van wethouder Yvonne Siemons veilig te stellen. Gezien in het licht van wat er nu met de wethouder is gebeurd, komt die intrekking van de motie in een wat ander daglicht te staan. Op 8 november verklaarde fractievoorzitter Gert Zagt in de raad: "De motie heeft schade toegebracht aan de bestuurlijke en persoonlijke verhoudingen.". Gezien de reactie van wethouder Yvonne Siemons in de krant, zijn die bestuurlijke en persoonlijke verhoudingen nog veel meer beschadigd.


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Windstil Naar volgende bericht