Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Geld versus Principes

Wijdemeren, 15 december 2005

Op de agenda van de raad stond vanavond de instelling van een klachtencommissie. Er waren twee stromingen. Voor de centjes en voor het principe.

Met ingang van 1 januari moet de gemeente een klachtencommissie hebben. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. De bestaande commissie Bezwaar-en Beroepschriften (B&B) kan die taak gaan vervullen, of de gemeente kan zich aansluiten bij de Nationale Ombudsman.

In het eerste geval moet er nog veel geregeld en vastgelegd worden. De kosten bedragen 150 euro per bijeenkomst van de commissie. Daarkomen kosten voor secretariele ondersteuning etc. bij. In het tweede geval betaalt de gemeente per jaar 3140 euro en is lid van de Nationale Ombudsman, met inbegrip van alle administratieve ondersteuning. Per jaar komen er circa 12 tot 16 klachten binnen bij de gemeente.

Duur en Onafhankelijk?

De discussie in de raad ging over de keuze tussen de duurdere, maar volstrekt onafhankelijke Nationale Ombudsman en de goedkopere eigen oplossing, waarbij er toch raakvlakken zijn met het gemeentelijk apparaat.

Dorpsbelangen Wijdemeren, GroenLinks en D66 kozen voor de onafhankelijkheid en stemden voor aansluitng bij de Nationale Ombudsman om iedere mogelijke schijn van verstrengeling te vermijden. De overige partijen vonden de oplossing te duur en volgden het college in hun voorstel om de klachtenbehandeling lokaal uit te besteden aan de commissie Bezwaar- en Beroepschriften.

Gevolg is wel dat u bij een conflict met de gemeente niet de hulp van de Nationale Ombudsman kunt inroepen. Die zal u verwijzen naar de lokale oplossing, omdat Wijdemeren niet is aangesloten.

Om de gekozen oplossing te realiseren moet de commissie B&B wel accoord gaan. Ook moet de verordening nog gemaakt worden voor 1 januari.

Betske van Henten (CDA) merkte terecht op dat de 3000 euro voor de ombudsman overeenkomt met de kosten van twee fonteinen en een sportdag voor de scholen. Niet al te veel dus.


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Matige wind Naar volgende bericht