Rik Jungmann

---

Reactie
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Voorzitters op de Bres

Wijdemeren, 4 december 2005

De voorzitters van VVD en CDA kruisen de degens. De campagne begint de eerste tekenen van leven te vertonen.

Reactie

Politieke naïviteit

In een reactie op het Zijlijn-stukje "Profileren" stelt Robby Israel, VVD voorzitter, dat alleen de fractie van zijn partij zich bij een beslissing baseert op "inhoudelijke afwegingen", suggererend dat alle andere partijen dat niet doen; volgens hem lijken zij daarbij "meer op een belangenvereniging dan op een politieke partij", want zij kijken "steeds met tenminste één oog richting achterban". Afgezien van het feit dat Israel geen voorbeelden geeft om deze stelling te staven, getuigt zijn reactie van (politieke) naïviteit.

Ten eerste zou hij moeten weten dat een politieke partij wel degelijk - deels - een belangenvereniging is, namelijk een partij die een speciaal oog heeft voor de belangen van bepaalde groepen mensen. De VVD staat er bijvoorbeeld niet om bekend dat men zich met name inzet voor de minderbedeelden in dit land; met de VVD associeer je toch iets eerder het woord "Mercedes" dan het woord "fiets".

Ten tweede: politiek is het maken van keuzes. Kiezen doe je op basis van het gewicht dat je toekent aan bepaalde uitgangspunten en prioriteiten - politiek of anderszins: solidariteit, de goedkoopste optie, maximale zekerheid, law and order, etc. De uitgangspunten van de VVD zijn duidelijk anders dan die van het CDA of van de PvdA. Dat leidt er toe dat je, bij de oplossing van een probleem, op basis van dezelfde gegevens verschillende uitkomsten kunt krijgen. Het is immers bijna altijd onmogelijk om puur inhoudelijke - waardevrije - afwegingen te maken. Anders zouden alle verstandige mensen het altijd met elkaar eens zijn, en zouden we allemaal dezelfde auto kopen, dezelfde verzekeringen afsluiten en op dezelfde politieke partij stemmen.

Cor Koster
Voorzitter CDA-Wijdemeren


De wekelijkse nieuwsbrief Regen Zwaar bewolkt Matige wind Naar volgende bericht