Rik Jungmann

Simonis en Buunk

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Mondriaans op Zolder

Kortenhoef, 12 augustus 2005

Marleen Madlener, bij velen in Kortenhoef bekend als fysiotherapeut, vond op de zolder van haar ouderlijk huis twee portretten van Mondriaan. Zij zijn in het Mondriaanhuis te bewonderen.

Op de zolder van haar ouderlijk huis werden bij de ontruiming twee portretten gevonden. Eigenlijk had niemand er belangstelling voor en waren ze bijna in de container beland. Marleen Madlener ontfermde zich toch over de portretten en vroeg Carole Denninger om advies.

Met wat stamboomonderzoek kwam boven water dat het ging om de portretten van kolonel Rijnen en diens echtgenote Jonkvrouwe Mathilde Van den Bosch. Door vererving via moederskant zijn ze bij Marleen Madlener terecht gekomen. De portretten zjn waarschijnlijk door Piet Mondriaan geschilderd als tegenprestatie voor enkele maanden kost en inwoning bij een tante in Hilversum. De portretten verkeerden in slechte staat. Op de markt is er maar heel weinig animo voor de protretten van Mondriaan.


De portretten van zolder.
(afbeelding van de website van Simonis en Buunk, Ede).

Door bemiddeling van Carole Denninger werd contact gelegd met de heer Buunk van kunsthandel Simonis en Buunk in Ede. De heer Buunk heeft ook belangstelling voor vroeg (niet-kubistisch) werk van Mondriaan. Hij kocht de portretten van Marleen Madlener en restaureerde ze geheel. Zoals hij vaker doet, gaf hij de portretten in bruikleen aan het Mondriaanhuis in Amersfoort.

In het NOS Journaal van gisteren waren de portretten te zien. In de Telegraaf staat een interview met Marleen Madlener over de portretten.


De wekelijkse nieuwsbrief Regen Zwaar bewolkt Matige wind 16º Naar volgende bericht