Rik Jungmann

Douwe van Essen

Gooi- en Eemlander
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 ...

Wijdemeren jaagt op Wanbetalers

Wijdemeren, 25 april 2005. "Inwoners van Wijdemeren hebben de afgelopen jaren massaal hun aanslag OZB niet betaald." :kopt de Gooi op de voorpagina van vandaag.

De gemeente heeft de afgelopen twee maanden tienduizend brieven verstuurd aan mensen die de aanslag OZB niet betaald hadden. Het ging om aanslagen over 2001, 2002, 2003 en 2004. In totaal een bedrag van € 2,5 miljoen dat de gemeente niet ontvangen had. In oktober werd de actie aangekondigd. Toen dacht de gemeente nog dat het "slechts" om 1,4 miljoen euro achterstallige betalingen over 2003 en daarvoor ging.

In de brief wordt de "wanbetaler" gemaand om binnen tien dagen wel te betalen. Intussen zijn enkele duizenden niet-betaalde rekeningen voldaan, waarmee een bedrag van 1,3 miloen euro is opgehaald.


Nelleke Schenkkan (GL)

Voor sommige mensen is de volslagen onverwachte betaling met de eis om die binnen tien dagen te voldoen een ramp. Tijdens de afgelopen gemeenteraad stelde Nelleke Schenkkan (GL) daar ook al vragen over. Wethouder Bert Nagel (Financiën) antwoordde daarop dat er rekening gehouden kan worden met speciale omstandigheden als daarover met de gemeente contact wordt opgenomen.

Karel van Leeuwen, het hoofd financiën van de gemeente Wijdemeren wijt de problemen aan de herindeling, waardoor de betalingen van de aanslagen niet gecontroleerd werd.

Zijn het wel Wanbetalers?

In het stuk op de voorpagina wordt door de gemeente de indruk gewekt dat die tienduizend brieven zijn verstuurd aan bewuste wanbetalers. De schuld wordt geheel bij de burgers van Wijdemeren gelegd. Zij hebben wel een aanslag gekregen, maar heel bewust niet betaald. In een stuk op de ombudsman-pagina stelt Karel van Leeuwen van de gemeente Wijdemeren dat de betaalmoraal vanaf 2003 sterk verslechterd is, een uitspraak waarmee die indruk ook bevestigd wordt.

Uit de pagina "De Ombudsman" in de Gooi rijst echter een heel ander beeld op. Daar doet Greet de Rooij uit Loosdrecht haar verhaal. Zij zegt nooit een aanslag OZB te hebben ontvangen, maar nu wel een brief of ze maar even binnen tien dagen het geld wil overmaken.

Ook de redactie van de Wijdemeerse Webkrant kent mensen die nooit een OZB aanslag hebben ontvangen, maar nu wel gemaand worden (en betaald hebben). Het lijkt dus wel heel erg kort door de bocht van de gemeente om al die mensen domweg uit te maken voor wanbetaler, terwijl de fout wel eens bij de gemeente zelf zou kunnen liggen. Zonder aanslag betaalt natuurlijk niemand. Sterker nog je weet dan niet wat je moet betalen en aan wie.

Rechtszaak is Mogelijk

De vereniging Eigen Huis raadt voor een geval (met een aanslag met peildatum 1 januari 2002) zoals dat van Greet de Rooij  aan om het tot een rechtszaak met de gemeente te laten komen (griffiekosten € 34,--). Gezien de jurisprudentie zal de gemeente in dat geval moeten aantonen dat de aanslag wel verstuurd is. Dat kon gezien de administratieve problemen tijdens de herindeling wel eens lastig worden. Eigen Huis raadt aan om in dat geval wel de OZB te betalen, maar onder protest omdat bij het winnen van de rechtszaak dat geld dan teruggestort wordt.


De wekelijkse nieuwsbrief ZonnigWindstil18º Naar volgende bericht