Rik Jungmann

Douwe van Essen

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 Naar de home-page De wekelijkse nieuwsbrief Naar volgende bericht

Bijl trouwt Siemons

's-Graveland, 3 september 2004. In een zonovergoten gemeentehuis van 's-Graveland, het buiten Westerveld, trad burgemeester Don Bijl vanmiddag op als ambtenaar van de burgerlijke stand voor de dochter van wethouder Yvonne Siemons en haar bruidegom. Het gebeurt niet dagelijks dat een burgemeester een kind van een wethouder trouwt. Vandaag wel.


Het paar bij aankomst.

Een huwelijk van een Loosdrechtse dochter van een Loosdrechtse wethouder, gesloten in het 's-Gravelandse gemeentehuis door de Wijdemeerse burgemeester. Het bewijs dat de herindeling langzaam maar zeker vordert.


Het paar luistert naar Don Bijl.
Yvonne Siemons werpt vanaf haar plaats een moederlijke blik.

Dochter Deborah Siemons trad in het burgerlijk huwelijk met Doron Kurz. Burgemeester Don Bijl putte voor zijn toespraak uit spreuken uit de Talmoed en andere oude joodse wijsheden. Hij opende zijn speech met een verwijzing naar de zoon van een rabbi die op zoek is naar een goede huwelijkspartij. Daarna gaf hij een overzicht van het verleden van Doron en Deborah. De laatste is docent Nederlands op het Vituscollege in Bussum. Aanstaande zondag zal het kerkelijk huwelijk gesloten worden in een synagoge in Amsterdam.


Don Bijl: "Wat is daarop uw antwoord?"

Getuige Margot Tailleur, een oude vriendin van Deborah uit Loosdrecht, mocht na de plechtigheid als eerste het paar toespreken. Met het wetboek in de hand wees zij erop dat de wet alleen het burgerlijk huwelijk erkent. Daarop citeerde zij een ander wetsartikel waaruit bleek dat het maar goed is dat dit huwelijk eerst gesloten wordt, omdat degene die een kerkelijk huwelijk sluit, zonder dat daar een burgerlijk huwelijk aan vooraf is gegaan, tot boeten en zelfs gevangenisstraf veroordeeld kan worden. Dat wordt de inzegenaar van zondag dankzij de ceremonie van vandaag bespaard. Ook verwees zij naar het feit dat het bruidspaar elkaar had ontmoet in de sneeuw in Arosa.


Margot Tailleur zet de wettelijke puntjes op de i.

Wethouder en moeder Yvonne Siemons declameert een gedicht over twee witte duiven.

Moeder Yvonne Siemons kreeg daarna het woord. Zij declameerde een gedicht over twee witte duiven op het dak van haar huis die samen een zonnige toekomst tegemoet gaan. Terwijl zij nog sprak bracht de bode een doos binnen, waar twee witte duiven in bleken te zitten, die door het bruidspaar in de prachtige tuin van Westerveld los werden gelaten.


De duiven worden losgelaten.
(Eén duif is nog te zien midden boven het dak van de serre van de raadszaal.)


. ZonnigWindstil25º Naar volgende bericht